Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.10.2018 kl. 09.00

Kommuner må ikke sende sms'er til hjemløse på grund af persondatalov

Kommunernes gademedarbejdere har haft glæde af at sende sms'er til hjemløse om lægetider og jobcenteraftaler, men det må de ikke længere, da beskederne ikke overholder krav om kryptering. Gademedarbejdere frygter fatale konsekvenser.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Sms'er har været en god måde for kommunernes gademedarbejdere at komme i kontakt med hjemløse på. Men de EU-regler for beskyttelse af personfølsomme oplysninger gør, at nogle medarbejder ikke længere tør at hive mobilen frem. Sådan har gademedarbejderne i Aalborg Kommune det, skriver DR.

Leder af gadeteamet i Aalborg Jeanette Fischer fortæller til DR, at de normalt skriver sms'er til de hjemløse for at minde dem om aftaler med kommunen, men at de beskeder indeholder personfølsomme oplysninger og derfor ikke længere er tilladt. Alternativet er e-boks, da det er en krypteret kommunikationsform, men flere af modtagerne, får den ikke tjekket.

I Vejle Kommune oplever man lignende udfordringer, hvor gadeplansmedarbejder Jack Jellesen frygter, at det er de hjemløse, der kommer til at mærke konsekvenserne at de manglende påmindelser.

– Jeg tænker, at nogle vil misse nogle aftaler, og det vil få nogle konsekvenser for dem i form af bøder eller gebyrer. Det vil være træls for vores borgere, for de har ikke midlerne til at betale de her penge. Hvis de også bliver skamfulde over at misse en aftale, så kan vi slå dem i hovedet endnu engang, og så får de det endnu dårligere, siger Jack Jellesen til DR.

LÆS OGSÅ Forsvarsministeren: Vi skal anerkende indsats for veteranerne

Send en sms i exceptionelle tilfælde

Jeanette Fischer fra Aalborg frygter, at de manglende sms'er kan betyde, at de hjemløse mister kontanthjælp, bliver boligløse på ny og glemmer sygehusaftaler. Jeanette Fischer fortælle også, at gadeteamet har fjernet deres e-mailadresser fra deres visitkort, så de udsatte borgere ikke kommer til at sende personfølsomme oplysninger på mail, som personalet føler, at de bliver nødt til at reagere på.

Der kan dog være undtagelser, hvor kommunale medarbejdere gerne må sende sms'er, fortæller Allan Frank fra Datatilsynet.

– I de situationer, hvor hensynet til den udsatte borger kan sættes højere end det beskyttelseshensyn, der følger i forhold til persondataloven, kan man udøve et skøn på en sådan måde, at man i exceptionelle tilfælde kan bruge sms, selvom det generelt vil være at betragte som usikker kommunikation, siger han til DR.

Men det kræver grundige overvejelser at finde ud af, hvornår man står over for sådan en situation, og Allan Frank fortæller, at kommunerne generelt er forsigtige.

LÆS OGSÅ KL: Positivt at udspil sætter barnet og det socialfaglige arbejde i centrum

Udover de manglende sms'er er det også blevet sværere for kommunernes medarbejderne at finde de rigtige oplysninger om borgerne frem igen, for eksempel når de står ude på gaden og skal hjælpe. Ifølge lovgivningen er medarbejderne nemlig tvunget til at slette oplysningerne, når de er færdige med at arbejde med dem, og det forsinker arbejdet, fortæller Jack Jellesen fra Vejle. sarp@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner må ikke sende sms'er til hjemløse på grund af persondatalov Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger