Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.11.2018 kl. 12.00

Unge med anden etnisk baggrund savnes som lægdommere

Brøndby mangler 40 borgere, der vil være med til at dømme i retten. Der mangler især unge med anden etnisk baggrund. Dem forsøger Brøndby at få fat i med en ny kampagne.

Med en ny kampagne vil Brøndby Kommune forsøge at få 40 borgere til at tilmelde sig kommunens såkaldte grundliste, som nævninge og domsmænd vælges fra.

10.000 danskere er med til at dømme i sager, der kan føre til fængselsstraf. Hvis du vil være en af dem, så er chancen her nu.

Brøndby Kommune skal i alt stille med 118 personer på en grundliste.

Kurt Damsted, der er formand for kommunens Grundlisteudvalg, forklarer, at man nu går alternative veje for at få især unge til at melde sig.

LÆS OGSÅ Borgmester politianmelder imam

– Vi har plads til 118 borgere på grundlisten og vi mangler i øjeblikket cirka 40. Derfor går vi nu lidt utraditionelle veje, hvor vi med små videoer på Facebook og Instagram, annoncer, plakater og postkort håber at gøre opmærksom på den spændende og meget ansvarsfulde opgave, det er at være med til at dømme i vores retssale. Og alle er velkomne. Også selvom vi især gerne vil have fat i de unge mellem 18 og 30 år og borgere med en anden etnisk baggrund end dansk i alle aldre, siger Kurt Damsted.

Anden etnisk baggrund søges

Grundlisten skal være repræsentativ for befolkningssammensætningen i kommunen. I Brøndby har en tredjedel af borgerne anden etnisk baggrund end dansk.

– Vi mangler i sær de unge med anden etnisk baggrund på listen. Det har været svært at få fat i den gruppe. Der er jo mange af dem, der studerer jura, især pigerne, og det ville jo være helt relevant for dem at være lægdommere. Men ofte er det ikke noget, de er vant til fra deres kulturelle baggrund, og de viger lidt tilbage fra det med at skulle være dommere. Men det er vigtigt, at de er repræsenteret. Det er en væsentlig del af demokratiet og retsvæsenet, siger Kurt Damsted.

Nye veje

Hidtil har man i Brøndby, som i de fleste andre kommuner, fundet borgere til grundlisten i de politiske partier. Men nu står man altså aktuelt og mangler cirka 40 borgere på den grundliste, som domstolene udtager nævninge og domsmænd fra. Derfor har grundlisteudvalget besluttet at henvende sig til alle interesserede borgere i de frivilliges rækker.

LÆS OGSÅ Tidligere handicapleder kræver millionerstatning af Norddjurs

– Vi vil gerne opfordre alle interesserede borgere til at ansøge om at komme på vores grundliste. Nævninge og domsmænd er helt almindelige mennesker, der dømmer i straffesager sammen med juridisk uddannede dommere. Og lægdommere gør en stor forskel – for de ser sagen med andre øjne end dommeren. Derfor er det også vigtigt, at grundlisten afspejler befolkningen i Brøndby, så der både er mænd og kvinder, unge og ældre og borgere med forskellig etnicitet, siger Kurt Damsted. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Unge med anden etnisk baggrund savnes som lægdommere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger