Food computeren vil blive koblet til en webbaseret platform, hvor eleverne kan programmere, eller ’hacke’, og designe planter ved at påvirke deres vækstbetingelser. Foto DTU
Food computeren vil blive koblet til en webbaseret platform, hvor eleverne kan programmere, eller ’hacke’, og designe planter ved at påvirke deres vækstbetingelser. Foto DTU
22.11.2018 kl. 11.29

Computer skal dyrke grønt og give børn appetit på mere

Skoleelever får lov at lege med maden i et nyt projekt, hvor de med en computer kan dyrke grønt i biologitimerne. Projektet, der er ledet af DTU Fødevareinstituttet, skal give folkeskoleeleverne sundere kostvaner.

En grøntproducerende computer skal give folkeskoleelever mere appetit på at spise grønt. DTU Fødevareinstituttet støttet af Nordea-fonden står bag et innovativt forløb, der har til formål at få elever til at spise mere grønt for på den måde at være med til at forebygge livsstilssygdomme på længere sigt.

Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danske 10-17-årige i gennemsnit kun spiser cirka en fjerdedel af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvilket kan påvirke deres sundhed. Eksempelvis er hvert femte barn i udskolingen overvægtigt.

Gode kostvaner er afgørende for at forebygge overvægt og for at fremme børn og unges sundhed og velvære, ligesom barndommens gode kostvaner følger en hele livet. Det er derfor i kommunernes interesse at sætte ind tidligt med en forebyggende indsats, som helt naturligt kan foregå i folkeskolen.

Ha(c)k dit grønt

Projektet, Ha(c)k dit grønt, har som mål at gøre unge danskere interesserede i at spise flere grøntsager ved at lade dem designe og dyrke grønt i en specialbygget computer.

LÆS OGSÅ Alle skoler, dagtilbud og biblioteker lukkes: Kommunalt ansatte sendes hjem fra fredag

– Vi ved, at frugt- og grøntindtaget hos teenagere er lavt. Skolen er for os en oplagt arena, hvor vi ved at tænke ud af boksen kan påvirke de kommende generationers madvaner og sundhed, idet skolen giver mulighed for en intensiv og kontinuerlig kontakt med alle børn – uanset etnisk og socioøkonomisk baggrund, siger seniorforsker og projektleder Rikke Andersen fra DTU Fødevareinstituttet.

Fra jord til bord

Ved på en innovativ måde at koble undervisning om grøntsagers vej fra jord til bord med sjov ny teknologi, imødekommer "Ha(c)k dit grønt"-projektet udfordringen med at få arbejdet med sundhed og børns mad- og måltidsvaner til at fungere i et samspil med skolens øvrige opgaver.

– Ha(c)k dit grønt universet italesætter samtidig en del af de udfordringer, vi som samfund skal kunne tackle fremover med hensyn til bæredygtig produktion og dyrkning af lokale råvarer, forklarer Rikke Andersen.

En amerikansk food computer

Computeren kaldes en food computer og er inspireret af en prototype udviklet af eksperter på det tekniske universitet MIT i USA. Ingeniørstuderende vil videreudvikle prototypen, så den kan bruges i danske skoler.

LÆS OGSÅ Aarhus lukker folkeskole efter coronavirus

Food computeren vil blive koblet til en webbaseret platform, hvor eleverne kan programmere, eller ’hacke’, og designe planter ved at påvirke deres vækstbetingelser, så eleverne på den måde får lyst til at smage på grøntsager.

– Det nye læringsunivers handler ikke bare om teknologi og ernæring, men det giver også eleverne indsigt i hele processen fra dyrkning, tilberedning og spisning, hvilket er med til at udvikle deres maddannelse, siger Rikke Andersen.

Det to-årige Ha(c)k dit grønt projekt er et samarbejde med Københavns Professionshøjskole, Center for Playware ved DTU Elektro og DTU Skylab. I løbet af de to år afprøver DTU Fødevareinstituttet det nye læringsforløb på skoler i Rødovre og Gladsaxe kommuner. tkn@kl.dk 

Ha(c)k dit grønt

  • Nordea-fonden støtter Ha(c)k dit grønt projektet med næsten 5 mio. kr.
  • DTU Fødevareinstituttet udvikler og tester undervisningsmaterialet og læringsforløbet
  • Ingeniørstuderende på DTU Skylab udvikler de to fødevarecomputere til testen
  • Københavns Professionshøjskole udvikler webprogrammet, som eleverne skal bruge til at designe og programmere eller hacke grøntsagerne i
  • Center for Playware ved DTU Elektro udvikler koblingen mellem hardware og software.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Computer skal dyrke grønt og give børn appetit på mere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger