Projektet, der handler om skabe tilgængeligheden til kulturarven i bymidten, tog prisen. Foto Viborg Kommune.
Projektet, der handler om skabe tilgængeligheden til kulturarven i bymidten, tog prisen. Foto Viborg Kommune.
21.11.2018 kl. 14.45

Viborg vinder EU-pris for at gøre kulturarven tilgængelig

Viborg Kommune har vundet en særlig EU-pris for arbejdet med at skabe bedre tilgængelighed i Viborgs historiske midtby med respekt for kulturarven. Prisen bliver uddelt den 4. december 2018 på en stor konference om tilgængelighed i Bruxelles.

Borgmester Ulrik Wilbek, glæder sig over Europa Kommissionens hæder:

– Jeg er stolt over, at Viborg Kommune vinder den særlige pris for kulturarv. Det er en flot anerkendelse at få, siger Ulrik Wilbek og fortsætter:

– Viborg har en særlig plads i danmarkshistorien og den unikke historiske bymidte rummer et fantastisk potentiale. Derfor er det vigtigt, at vi passer på kulturarven samtidig med, at vi udvikler den. Med tilgængelighedsprojektet har vi sammen med vores samarbejdspartnere vist, at det godt kan lade sig gøre at forny med respekt for kulturarven, siger Ulrik Wilbek.

LÆS OGSÅ Flere kan søge corona-pulje til velfærdsbyggeri

Direktør Marianne Kofoed fra Bevica Fonden, der er en af projektets partnere, glæder sig også.

– Med projektet har vi fået opfyldt vores fælles ambition om at skabe størst mulig tilgængelighed uden at gå på kompromis med Viborgs historiske præg og uden at bruge synlige tilgængelighedstiltag. Prisen understreger, at vi sammen er lykkedes med at binde mange af Viborgs særlige steder sammen til ture og oplevelser, der kan følges af alle, siger hun.

Overrækkelsen

Prisen bliver overrakt i Bruxelles af EU-kommissær Marianne Thyssen, der har ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, kompetencer og arbejdskraftens mobilitet.

Sidste år fik Viborg Kommune tildelt "en særlig omtale" af Europa Kommissionen i forbindelse med uddelingen af "Access City Award 2018".

LÆS OGSÅ Velfærdsloven kommer inden jul

Tilgængelig kulturarv

Projektet med at skabe bedre tilgængelighed for alle i Viborgs historiske bymidte blev indviet i september 2016.

I flere af byens haver er trin nu erstattet af ramper. Der er lavet hvilereposer undervejs på nogle af de stejleste stigninger. Desuden har Nytorv fået ny belægning. Der er også sat nye skilte op, som gør det lettere at finde rundt. Fælles for tiltagene er, at de er diskrete og tilpasset det historiske miljø. Der er brugt materialer, som allerede findes i byrummet, for eksempel granit.

Projektet omfatter også appen "Spot Viborg", som guider besøgende rundt ad tre tilgængelige ruter i den historiske midtby.

Bag projektet står Viborg Kommune i samarbejde med foreningen Realdania, Bevica Fonden, Arbejdsmarkedets Feriefond og Vanførefonden.

Landskabsarkitekt Schønherr A/S har været hovedrådgiver på projektet, mens kommunikationsbureauet Hatch & Bloom A/S og arkitektfirmaet Møller & Grønborg A/S har været rådgivere på kommunikationsdelen.

Emneord
Byfornyelse, EU

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Viborg vinder EU-pris for at gøre kulturarven tilgængelig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger