Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.11.2018 kl. 16.15

En tredjedel af alle over 55 år vil flytte i senioregnet bolig

Rådgivningsvirksomheden Exometric afdækker i ny rapport, at knap en tredjedel af alle danskere over 55 år planlægger at flytte i ny og mindre bolig. Store ændringer i behov og flyttemønstre vil skabe vindere og tabere blandt de danske kommuner, mener rådgivningsvirksomheden.

Danske villaejere på vej ind i den 3. alder har i stigende grad planer om at skifte hus og have ud med et liv i senioregnede boliger. Hele 42,1 procent af danskere fra 55 år og opefter bor i dag i en villa, som de ejer. Hvis der bliver adgang til den type boliger, som de ønsker, vil denne andel falde til 22,9 procent i fremtiden. Det betyder, at kommunerne må bygge andre typer boliger, hvis man ønsker at bibeholde de ældre borgere, der ellers vil flytte til områder, hvor de kan få opfyldt deres behov.

I alt ønsker 30,8 procent af danskere over 55 år at flytte til en ny og mindre – og eventuelt mere centralt beliggende – bolig efterhånden, som de bliver ældre, og de mener ikke plejehjem. Så der kan forventes et dramatisk skifte i flyttemønstrene og behovene på boligmarkedet i de kommende år.

Tallene fremgår af rapporten ”Kommunerapport 2018 – Kampen om borgerne”, som udgives af Exometric i samarbejde med byggerådgiveren Kuben Management. Begge selskaber er en del af NRGi-koncernen.

Læg en byplan

Budskabet i rapporten er, at de kommuner, der får den demografiske udvikling indarbejdet i deres byplanlægning og udviklingsstrategi, vil kunne høste frugterne af en rotationseffekt på boligmarkedet. Rapporten er dermed et opråb til de danske kommuner om at tage den demografiske udvikling seriøst. I 2042 vil hver fjerde dansker ifølge Danmarks Statistik være over 65 år.

LÆS OGSÅ Hvilken borgmester har gjort mest for arkitekturen?

– For flere kommuner har opførelse af nye boliger betydet en stigning i nettotilflytningen, men dette er ikke altid tilfældet, hvis man ikke er bevidst om, hvem man bygger til, og hvilke boligbehov, der skal dækkes. Især ikke når man sammenholder med den demografiske udvikling, som leder til en efterspørgsel efter andre boligtyper end borgerne hidtil har efterspurgt, siger Nikolaj Pfeiffer, direktør i Exometric.

Direktøren råder lokalpolitikerne til at være lydhøre og indarbejde borgernes boligønsker i den fremtidige planlægning.

– Et godt råd til landets kommunalpolitikere og beslutningstagere er at øge forståelsen af borgernes boligpræferencer og inddrage denne viden i byplanlægningen, som traditionelt i høj grad baserer sig på, hvad kommunen planlægger og ikke på, hvad borgerne ønsker, siger Nikolaj Pfeiffer. tkn@kl.dk 

Her er der flest seniorer

De kommuner, der har den største andel af seniorer, er alle mindre ø-kommuner. Ud over disse har følgende kommuner den største andel af seniorer: Odsherred (45,5 %), Bornholm (45,2 %), Lolland (45,2 %) og Guldborgsund (41,1 %). Her vil det være særlig vigtigt at få gang i byggeriet af alternative boliger til de ældre borgere.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: En tredjedel af alle over 55 år vil flytte i senioregnet bolig Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger