Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
21.11.2018 kl. 12.30

Danmark er det land i Norden, hvor hjemløsheden vokser mest

Manglen på billige boliger er hovedårsagen til, at hjemløsheden i Danmark vokser, viser ny undersøgelse fra tænketanken Kraka. Minister opfordrer kommunerne til at bygge til de udsatte.

Til trods for handlingsplaner og penge til ekstraindsatser, så fortsætter antallet af hjemløse med at stige. I Norge og Finland derimod falder antallet af hjemløse, mens det i Sverige stagnerer.

I Danmark er antallet af hjemløse i aldersgruppen 18-29 år steget med knap 1.200 personer i de sidste 8 år, ifølge hjemløsetællingen fra sidste år. Dermed er der dobbelt så mange unge uden hjem som i 2009.

Siden da er der samlet set blevet godt 1.600 flere hjemløse i Danmark, en stigning på over en fjerdedel til over 6.600. I Norge er hjemløsegruppen skrumpet med mere end en tredjedel, og Finland med et fald på 13 procent. I Sverige er der en opbremsning i tallene.

Mangler billige boliger

En ny undersøgelse fra tænketanken Kraka peger på, at det især er manglen på billige boliger, der er årsagen til, at Danmark ser en fortsat stigning i hjemløsheden.

LÆS OGSÅ Socialrådgivere mister kontakt til udsatte børn og unge under coronakrisen

Undersøgelsen viser samtidig, at Danmark er det land i Norden, hvor flest hjemløse også har en psykisk sygdom. I Danmark gælder det flere end hver anden, mens det er hver tredje i Sverige og Norge.

Vibe Klarup, der direktør i Hjem til Alle, som er en sammenslutning af organisationer, der arbejder boligsocialt, påpeger, at hjemløsestrategien i alle de nordiske lande har fokus på at skaffe hjemløse et betalbart hjem, men at man i Norge og Finland gør mere for rent praktisk at sikre, at der findes billige boliger.

– I Norge bygger man decideret en boligmasse til en husleje, som hjemløse kan betale. Nordmændene har en husbank, der sikrer boliglån til formålet og som fører tilsyn med, at der er billige boliger nok, siger hun til Politiken.

Glem ikke udsatte i boligstrategi

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) finder undersøgelsen fra Kraka bekymrende. Ministeren peger på, at der er lavet en handlingsplan til 154 millioner kroner sidste år. I handlingsplanen er der blandt andet en investeringspulje til kommunerne og oprettelse af flere startboliger i almene ungdomsboligbyggerier med såkaldte sociale viceværter, der skal fungere som de unges støttepersoner.

LÆS OGSÅ Taskforce finder problematiske forhold i børne- og ungeafdeling

Børne- og socialministeren understreger, at satsningen på housing first strategien virker og får flere ud af hjemløshed, men at der stadig er problemer med at skaffe billige boliger nok.

– Spørgsmålet er så, om kommunerne rent faktisk bygger så mange, som vi gerne ville. Jeg forstår godt, at de gerne vil bygge større boliger til veletablerede borgere, men jeg appellerer til, at kommunerne ikke glemmer de udsatte. Prioriteringen rundt om i landet lader noget tilbage at ønske, siger Mai Mercado. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Danmark er det land i Norden, hvor hjemløsheden vokser mest Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger