Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20.11.2018 kl. 11.49

Ledige fra ikke-vestlige lande har bedre arbejdsevne end etnisk danske

Forskning fra Aarhus Universitet peger på, at man i beskæftigelsessystemet undervurder aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere fra ikke-vestlige lande. Deres psykiske helbred er bedre end de aktivitetsparate etnisk danske.

Ikke-vestlige aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere har et bedre psykisk helbred, bedre evner til hverdagens rutiner og begår mindre kriminalitet end tilsvarende etnisk danskere. For eksempel har 15 procent fra den ikke-vestlige gruppe fået stillet en psykiatrisk diagnose inden for de sidste tre år, mens det samme gælder 29 procent af den etnisk danske gruppe.

Aarhus Universitet og Væksthusets Forskningscenter har gennem fire år fulgt cirka 4.000 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og sammenlignet ikke-vestlige indvandrere og efterkommere med etniske danskere. Resultatet beskrives i dagens udgave af Politiken.

Systemet undervurderer

Til trods for, at de ledige fra ikke-vestlige lande klarer sig bedre på en række parametre, så bliver den ikke-vestlige gruppe i langt mindre grad vurderet til at have gode jobchancer, når de taler med en sagsbehandler.

Det overrasker Charlotte Liebak Hansen, projekt- og forskningschef hos Væksthusets forskningscenter. Hun hæfter sig ved tiltroen til egne evner, idet den ifølge hende afspejler viljen til at komme i arbejde. Og fordi sagsbehandlerens tiltro til den lediges jobparathed ifølge forskningen øger chancen for at få et arbejde med 32 procent.

LÆS OGSÅ Temperaturen taget på beskæftigelsesindsats overfor for flygtninge

– Det er ikke kun borgerens karakteristika, der afgør, hvordan sagsbehandlerne vurderer jobchancerne. Det handler også om sagsbehandlerens egen tilgang og tiltro, for hvis der generelt er en tro på, at borgeren kan komme i job, har vi bevist, at det øger jobchancerne, siger Charlotte Liebak Hansen til Politiken.

Sproglige kvalifikationer tæller

Sociolog Aydin Soei mener på baggrund af undersøgelsen, at det tyder på, at kommuner og sagsbehandlere stiller en fejldiagnose, når det handler om, hvorvidt folk er jobparate.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Beran Berlau, påpeger at forskningsprojektet ikke tager højde for sprogkundskaber.

– Selvfølgelig skal sagsbehandlere tro på og motivere den enkelte. Men de har også erfaring, som bygger på, at mangler man sprog og arbejdserfaring, står man ikke først i køen på arbejdsmarkedet. Så måske er det mere et udtryk for det end for manglende tro, siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ Privat praktik får flygtninge i job

I artiklen diskuteres det også, hvorvidt sagsbehandlere bliver påvirket af fordomme, der stammer fra den offentlige debat. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledige fra ikke-vestlige lande har bedre arbejdsevne end etnisk danske Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger