Foto: Thomas Kokholm
Foto: Thomas Kokholm
19.11.2018 kl. 10.30

Ghettoplan vil betyde nedrivning af gode boliger for milliarder

Sunde boliger i de danske provinsbyer, der er renoveret for milliarder, skal rives ned, når ghettoplanen træder i kraft til december. Forligspartierne er klar til at bløde op.

Ghettoplanen vil med sin nuværende ordlyd betyde, at flere tusinde lejligheder i en række udsatte boligområder skal rives ned, sælges eller omdannes til ældre- eller ungdomsboliger. Det rammer især en række provinsbyer, hvor boligforeninger kan blive tvunget til at rive hundredvis af boliger ned, selvom lejlighederne er blevet renoveret for et milliardbeløb de seneste år.

Det gælder en række mindre kendte boligområder på ghettolisten i Holbæk, Slagelse, Esbjerg, Fredericia, Kolding, Vejle og Horsens.

Dårlig løsning

Interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger har analyseret konsekvenserne af regeringens ghettoplan for de 16 hårde ghettoområder i Danmark, der er på regeringens ghettoliste for fjerde gang i træk. Det kan man læse i Kristeligt Dagblad i dag mandag.

Direktøren i Danmarks Almene Boligforeninger, Bent Madsen, kalder det en dyr og dårlig løsning.

LÆS OGSÅ Fond skyder penge i ghettoplaner

– Der bor 16.000 mennesker i de ni områder. Vores analyse viser, at de er på ghetto-listen, fordi de tilsammen har 500 for mange uden for arbejdsmarkedet og 17 for mange dømte. Derfor skal de nedbringe andelen af lejeboliger til 40 procent, mens 60 procent skal være private boliger, eller ungdoms- og ældreboliger. Vores analyse viser, at det er svært at lave ungdomsboliger, fordi mange unge flytter til større byer. Ældreboliger er der heller ikke det store behov for, og private investorer har ikke interesse i at investere i områderne. Dermed peger pilen på nedrivning af hundredvis af lejligheder, der i mange tilfælde er nyrenoverede, siger Bent Madsen til avisen.

Finlandsparken i Vejle er et eksempel på et boligområde, der kan komme i klemme, hvis regeringens ghettopakke vedtages i den nuværende form ved tredjebehandlingen i slutningen af november. Finlandsparken har renoveret for omkring 433 millioner kroner de seneste 12 år.

– I yderste konsekvens risikerer vi at skulle sælge eller nedrive 317 nyrenoverede boliger med omkring 970 beboere. Det er fuldstændig ude i hampen, og vi kan slet ikke finde nye boliger til 970 mennesker, siger formanden for Arbejderbevægelsens Andelsboligforening i Vejle, Helge Andersen, til Kristeligt Dagblad.

Tillægsaftale bløder op

Nu er det så kommet frem, at partierne bag ghettoplanen vil bløde op på kravene med en tillægsaftale.

Den nye aftale betyder, at afdelinger i boligforeninger med under 2.100 beboere, hvor kriminaliteten ikke er for høj, kan få dispensation fra kravet om, at højst 40 procent af boligerne skal være almene familieboliger.

I stedet kan man få lov til at bevare op til 60 procent af boligerne, som de er.

Til Ritzau siger Dansk Folkepartis boligordfører, Merete Dea Larsen, at man står ved de oprindelige intentioner med aftalen. Men hun og de øvrige ordførere er blevet præsenteret for mulige uheldige virkninger af de nye regler.

– Vi undgår ikke at skulle tage hånd om det her, for man har jo nogle udfordringer i forhold til kriminalitet og arbejdsløshed i de hårde ghettoer. Men vi indfører en ekstra dispensationsmulighed, der prøver at tage højde for, at nogle afdelinger kan være velfungerende, siger hun til Ritzau. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ghettoplan vil betyde nedrivning af gode boliger for milliarder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger