Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.11.2018 kl. 08.42

Mindre kommuner mest ejendomsvenlige

Assens Kommune er landets mest ejendomsvenlige kommune, viser undersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark.
tekst Rudi Holm

Mindre landkommuner er bedst til at skabe rammer for brugere af danske ejendomme. Det viser en undersøgelse, som Ejendomsforeningen Danmark har lavet. Ejendomsforeningen er en erhvervsorganisation for ejendomsejere, -udlejere samt ejendomsadministratorer.

Ifølge undersøgelsen er Assens landets mest ejendomsvenlige kommune. Hovedårsagerne er, at kommunen har reduceret sagsbehandlingstiden på byggesager, ikke opkræver byggesagsgebyr, har en lav grundskyld og ikke opkræver dækningsafgift. Samtidig oplever Assens Kommune et fald i ejendomsforbrydelser.

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), glæder sig over placeringen. Han er blandt andet tilfreds med, at kommunen blandt andet har reduceret sagsbehandlingstiden fra 19 til 13 dage.

– Vores tilgang til at betjene vores borgere, virksomheder og ejendomsejere er, at det skal være nemt og ligetil. Her lægger vi blandt andet vægt på at have en kort sagsbehandlingstid for byggesager, ligesom vi ikke har timesagsgebyr for erhvervsbyggeri, siger Søren Steen Andersen.

LÆS OGSÅ De mindste og største kommuner investerer mest i byggeri og anlæg

Billund og Lemvig er henholdsvis næstbedst og tredjebedst i undersøgelsen. De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge Ejendomsforeningen Danmark sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives.

De største kommuner får generelt en lav placering i undersøgelsen. Aarhus Kommune indtager en 95. plads, mens København lander er nummer 89, Odense nummer 63 og Aalborg nummer på 60.

– Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år. 11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser, som indbrud, hærværk og brandstiftelse, er faldet med fem procent på landsplan.

LÆS OGSÅ Kommuner er klar til at bygge for 21,6 milliarder næste år

Kommunerne er vurderet ud fra følgende parametre: Dækningsafgift, grundskyld, om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandlingstiden for byggesager, byggesagsgebyrer samt antallet af  ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud). ruh@kl.dk 

 

Top- og bundplaceringer i 2018

Top-10

Bund-10

Assens

1

København

89

Billund

2

Allerød

90

Lemvig

3

Albertslund

91

Thisted

4

Ishøj

92

Struer

5

Rudersdal

93

Skive

6

Halsnæs

94

Stevns

7

Aarhus

95

Hedensted

8

Herlev

96

Vejen

9

Dragør

97

Haderslev

10

Holbæk

98

 

 

 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Mindre kommuner mest ejendomsvenlige Felter med * skal udfyldes
 
Af: Morten Dreyer, DF
Kmb medlem i Dragør
Den 12.11.2018 kl. 15:47

Anden mulighed

svar på: Mindre kommuner mest ejendomsvenlige

Det er ikke alle kommuner, som kan stille med erhversgrunde.

I Dragør har vi i dag 2 minimale erhvervs grunde, som begge er i privat eje.

Så når DI eller DA efterlyser mulighederfor byggeri i Dragør, så falder vi straks i bund i sammenligninger.

Til gengæld har vi en forvaltning, som dygtigt går i dialog med personer med byggeplaner.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger