Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.11.2018 kl. 09.30

Lær at mestre angst og depression online

Et nyt gruppebaseret webkursus kan hjælpe psykisk sårbare til håndtere angst og depression. Komiteen for Sundhedsoplysning har udviklet kurset, som alle kommuner nu kan bruge. Webkurset får et godt skudsmål i en ny evaluering.

Nogle mennesker kan være så hårdt ramt af angst eller depression, at de ikke er i stand til at forlade deres hjem for at få hjælp. Andre kan være forhindret i at deltage i tilbud, der kræver fysisk fremmøde, på grund af skæve arbejdstider, afstand, ønske om anonymitet eller andre forhold. 

For den gruppe kan et nyudviklet webbaseret gruppeforløb, der hedder Lær at Tackle angst og depression – online, være en god mulighed. Det er udviklet af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med flere kommuner.

100 borgere fra 29 kommuner har i løbet af 2018 pilottestet det nye webbaserede angst og depressionskursus. Resultaterne er lovende og fra nytår kan alle kommuner få borgere med på kurset, hvis de har en aftale med Komiteen for Sundhedsoplysning.

– Vi kunne se, at særligt borgere, der led af social angst og havde sagt nej tak til at komme på vores kurser, som kræver fysisk fremmøde, havde glæde af det her, siger chefkonsulent i Komiteen for Sundhedsoplysning Nicolaj Holm Faber, der har stået for afprøvningen af onlinekurset.

LÆS OGSÅ Ildsjæle skaffer job
FOR ABONNENTER

Fra Bornholm til Skagen

Kurset kan følges via computeren fra hjemmet. Indsatsen foregår som gruppeforløb – noget, der har stor betydning for deltagernes udbytte.

– Forskellen med online kurset frem for det fysiske er, at deltagerne kommer fra mange forskellige kommuner. For eksempel har kurset vi kører lige nu borgere fra 17 forskellige kommuner. Så der er sytten forskellige kommunale medarbejdere, der har inkluderet en borger, siger Nicolaj Holm Faber.

De kommunale koordinatorer sender navn og e-mail til Komiteen for Sundhedsoplysning. Kurset består af seks moduler og er en blanding af selvstudie og et ugentligt grubbemøde – et såkaldt webinar, hvor man mødes og taler med de andre i grupper.

Hverdagens udfordringer i fokus

Typisk får man et spørgsmål eller tema om mandagen, som man selv tænker over og arbejder på og om torsdagen mødes man så til webinar.

– Webinaret faciliteres af en person, som vi har uddannet, der selv har haft angst og depression inde på livet. Ugens emne kan for eksempel være, hvordan fysisk aktivitet kan hjælpe, og hvad forhindrer en i at gøre noget ved det. I live webinariet kan alle så byde ind med løsninger, der kan være med til at overkomme forhindringerne. Social angst er en fællesnævner for de fleste. Så hvis folk har svært ved at komme ud af døren og ned i fitnesscenteret, hvad kan man så gøre? Webinariet slutter af med en lille handleplan for et eller andet, kursisterne vil afprøve i deres hverdag, forklarer Nicolaj Holm Faber.

Sund kost kan være et andet tema

– Nogle lever af take away junkfood, fordi de ikke kan komme ud af døren. Så taler vi om, hvad det betyder for sundhed og energiniveau. Folk vælger selv, hvad der passer dem. Der er ikke noget de skal. Erfaringerne viser, at det er godt, hvis det er lystbetonet og folk selv vælger. Der er ikke nogen, der har lavet den slags mestringsforløb for psykisk sårbare på den måde før. Det nye er, at det er gruppebaseret online. Der er masser af en til en online forløb, hvor man taler med en terapeut eller psykolog, men ikke gruppeforløb, det er nyskabende. Og vi er kommet videre fra den lidt kedelige klikmodel, hvor man arbejder sig gennem et forløb, forklarer Nicolaj Holm Faber.

Kommer længere ud

Den nye indsats gør kommuner og organisationer i stand til at nå langt bredere ud end hidtil. Dermed kan man samtidig favne flere af samfundets mest sårbare borgere, lyder vurderingen fra Komiteen for Sundhedsoplysning og fra de kommuner, der har haft borgere på kurset.

– Onlinekurset rammer nogen, som vi ikke har haft fat i før, enten fordi de ikke kan møde fysisk op, eller fordi de sidder hjemme og er alene – dvs. de udsatte borgere. Derudover rammer det dem, som er studerende eller har arbejde, og som ikke kan komme på et fysisk dagkursus og derfor lettere kan tage det hjemme, siger Helle Christensen, der er kursuskoordinator i Ålborg Kommune.

Online kurset er baseret på samme metode, som bruges i de fysiske gruppeforløb, som 67 kommuner allerede bruger.

– De 67 kommuner kan byde ind på at være med det samme. I princippet kan alle kommuner være med, men det kræver, at man har en lokal kommunal koordinator, der kan inkludere borgerne til kurset, siger Nicolaj Holm Faber.

I hele 2019 kan alle kommuner og organisationer med licens til Lær AT Tackle gratis tilmelde borgere til onlinekurset.

En evaluering foretaget af Cowi er positiv. Professionelle og borgere betegner onlineindsatsen som ”nærværende, relevant og i øjenhøjde med brugerne”, og at kurset er ”et godt alternativ til gruppebaserede mestringsforløb, der kræver fysisk fremmøde.” tkn@kl.dk 

Gennemprøvet metode

Lær at Tackle er en metode, der bygger på 40 års forskning. CDSMP-metoden, som står for Chronic Disease Self-Management er udviklet af Professor of Medicine Kate Lorig på Stanford Universitet.

Hendes team begyndte i 70'erene med at lave kurser i såkaldte mestringsforløb for gigtpatienter.

Erfaringen viste, at patienter hele tiden talte om hverdagsudfordringer og sjældent om selve sygdommen. Det er altså primært sygdommens følgevirkninger, der optager folk. Altså for eksempel om jeg bliver for dårlig at jeg ikke kan løfte barnebarn, miste jeg mit job, blive jeg skilt og så videre.

Man fandt altså ud af, at man ikke skulle fokusere så meget på sygdommen, men følgevirkninger og hverdagsudfordringer. Metoden er siden blevet brugt på andre sygdomme og lidelser, som for eksempel angst og depression.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lær at mestre angst og depression online Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger