Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
12.11.2018 kl. 09.25

DA: Kommuner skal kræve mere af kvindelige flygtninge

Flygtningekvinder aktiveres kun halvt så meget som mændene.
tekst Rudi Holm

Kvindelige flygtninge bliver ikke aktiveret i samme omfang som mandlige flygtninge, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Foreningen har set på tal fra andet kvartal i år. Her var jobparate kvindelige flygtninge kun i aktivering 15 procent af tiden. Tallet for mandlige flygtninge var over dobbelt så stort – nemlig 34 procent.

Til Politiken kalder chefkonsulent i DA Rasmus Brygger det for et svigt fra kommunernes side.

– Kommunerne bør tage fløjlshandskerne af og have samme høje forventning til, at kvinderne også kan komme ud at arbejde, siger han.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

Også når det gælder rigtige job er der stor forskel mellem kønnene. Regeringen har et mål om, at 50 procent af flygtningene skal have et arbejde eller støttet beskæftigelse indenfor tre år. Det tal er nået for mændenes vedkommende, mens kun 18 procent af kvinderne er i job.

Ifølge seniorforsker Frederik Thuesen fra det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, er det svært for flygtningefamilierne at skifte fokus fra hjemmet til arbejdsmarkedet.

– Det handler om at påtage sig en anden identitet. Det er også noget, manden skal forstå – at han skal være med til at løfte opgaver i hjemmet, siger han til Politiken.

Formanden for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Thomas Kastrup-Larsen (S) lover, at virksomhedsrettet aktivering blandt flygtninge, herunder kvinderne, nu skal være "et hovedstrategisk mål".

LÆS OGSÅ Sådan fordeles 600 flygtninge næste år

– Kvinderne skal mødes med de samme forventninger, som mændene, men mange ser deres identitet og kultur sådan, at arbejdsmarkedet ikke er det vigtigste. Der skal flere målrettede indsatser til. Det er vigtigt, for i mange familier er kvinderne kulturbærende, og deres måde at leve på smitter af på børnenes opdragelse, siger han til avisen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DA: Kommuner skal kræve mere af kvindelige flygtninge Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger