Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.11.2018 kl. 09.30

Markant færre KOL-patienter fra Middelfart bliver indlagt

På blot to år er antallet af indlæggelser og genindlæggelser af KOL-patienter halveret i Middelfart Kommune. Det er resultatet af en ny indsats med fokus på tidlig opsporing og målrettet behandling.

Antallet af indlæggelser af KOL-patienter fra Middelfart Kommune er faldet fra 177 indlæggelser i 2015 til blot 79 i 2017.

De gode resultater skyldes flere forskellige nyskabelser i et KOL-projekt, som Middelfart Kommune satte i gang i 2016.

Færre udgifter

Udgiften til såkaldte forebyggelige indlæggelser er mere end halveret på blot to år, så Middelfart Kommune med 168.053 kroner pr. 1.000 indbygger nu ligger et godt stykke under landsgennemsnittet på 244.442 kroner pr. 1.000 indbygger.

– Vi har lagt mange kræfter i det forebyggende arbejde og har valgt at undervise alt vores plejepersonale i KOL, så de bliver bedre til at handle på tidlige symptomer hos borgerne, forklarer formand for Social- og Sundhedsudvalget, Kaj Johansen (S).

En anden nyskabelse er et såkaldt KOL-kit, som borgerne kan låne af kommunen. Med kittet er borgeren selv i stand at holde øje med iltmætningen i blodet, temperatur og lungefunktion. Det gør, at komplikationer kan opdages tidligere.

LÆS OGSÅ Store kommunale forskelle på vaccine mod mæslinger

Målingerne registreres på en tilhørende tablet, hvor supplerende spørgsmål guider borgeren til, om der er behov for at kontakte egen læge, sygeplejersken eller akutteamet ved enten at vise en grøn, gul eller rød farve.

Samtidig er der gennemført en målrettet indsats med at følge hurtigt op på borgere, der bliver udskrevet fra sygehuset. Her hjælper en KOL-sygeplejerske med at få medicineringen godt i gang og med andre tiltag, der kan forhindre forværring af sygdommen.

– Vi har fokus på at inddrage de berørte borgere og deres pårørende. Vi oplever nemlig, at et øget medansvar for egen sundhed virkelig rykker ved motivationen for at håndtere sygdommen bedst muligt. Det ser vi effekten af nu, hvor flere borgere og pårørende bliver aktive medspillere, forklarer KOL-sygeplejerske Kirsten Møller.

Hjælp til bedre livskvalitet

Op mod 320.000 danskere lider af lungesygdommen KOL, men kun halvdelen ved, at de har den. Projektet i Middelfart har derfor også haft fokus på at opspore og hjælpe kommunens borgere med KOL så tidligt som muligt i sygdomsforløbet.

LÆS OGSÅ Ny direktør i Albertslund

– Vi ved, at mange borgere med KOL faktisk ikke er klar over, at de er syge, og at mange derfor kommer sent i gang med behandlingen. Det er med til at give dårligere livskvalitet og flere indlæggelser. Derfor kan vi vinde rigtig meget ved at hjælpe vores borgere med KOL tidligere i forløbet, og det er vi lykkedes med her, forklarer Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart. gij@kl.dk 

Emneord
KOL, Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Markant færre KOL-patienter fra Middelfart bliver indlagt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger