Foto: Silkeborg Kommune
Foto: Silkeborg Kommune
08.11.2018 kl. 09.02

Misvisende rangliste kan sende kommuner i forkert retning

Beskæftigelsesministeriets nye rangliste over kommunernes indsats for at få borgere væk fra offentlig forsørgelse er misvisende. Silkeborgs borgmester vil have et møde med beskæftigelsesministeren.
tekst Tom Ekeroth

Borgmester Steen Vindum (V) og Arbejdsmarkedsudvalget i Silkeborg Kommune ønsker et hurtigt møde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at drøfte ministeriets nye rangliste over kommunernes indsats for at få borgere væk fra offentlig forsørgelse.

Ranglisten skal give kommunerne en tilskyndelse til at gøre en bedre indsats, men ranglisten kan i stedet sende kommunerne i en forkert retning, mener man.

– Ranglisten er misvisende, for den medtager kun en del af kommunernes resultater. På den nye rangliste er det helt uden betydning, om udsatte ledige og sygemeldte bliver selvforsørgende, eller om de kommer på førtidspension, ledighedsydelse eller ressourceforløb. Det betyder, at en kommune automatisk får en bedre placering på ranglisten, hvis kommunen opgiver sin indsats for udsatte kontanthjælpsmodtagere og sygedagpengemodtagere med komplekse problemer og blot tilkender dem førtidspension i stedet for at tilbyde en kvalificeret og tålmodig indsats, der fører til hel eller delvis selvforsørgelse, siger borgmester Steen Vindum.

Glade for fællesskabet

Det handler ikke om at parkere folk på førtidspension. Mange på kanten af arbejdsmarkedet er glade for fortsat at være en del af fællesskabet, mener Steen Vindum. Desuden vil det koste Silkeborg Kommune et tocifret millionbeløb, hvis man begynder at tilkende endnu flere førtidspension for at komme til at ligge bedre på ministeriets rangliste. Det giver ingen mening:

LÆS OGSÅ Laveste antal kontanthjælpsmodtagere i ti år

– Vi er ikke optaget af at ligge i toppen af en rangliste. Vi er optaget af at føre en aktiv lokal arbejdsmarkedspolitik som giver mening for den enkelte borger og for fællesskabet. Den nye rangliste er misvisende. Den kan sende kommunerne i den forkerte retning og borgere på permanent offentlig forsørgelse. Det er skidt for både de berørte borgere, for samfundsøkonomien og for vores muligheder for at skabe en kvalificeret og effektiv beskæftigelsesindsats, siger Steen Vindum.

Silkeborg Kommune ligger i bunden af den nye rangliste fra Beskæftigelsesministeriet med en placering som nr. 94 ud af 98 kommuner. Men ifølge baggrundsrapporten for ranglisten – som er udarbejdet af Det nationale forsknings- og analysecenter (VIVE) – ligger Silkeborg Kommune i toppen med en 16. plads ud af de 98 kommuner, når man medtager alle forsørgelsestyper i vurderingen af kommunernes resultater med at få borgere væk fra offentlig forsørgelse. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Misvisende rangliste kan sende kommuner i forkert retning Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger