Foto: Landdistrikternes Fællesråd
Foto: Landdistrikternes Fællesråd
08.11.2018 kl. 11.23

Landdistrikter kræver ny udligningsordningen efter valg

Borgerne skal have lige adgang til kernevelfærd, uanset hvor i landet de bor. Sådan lyder det fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, der kræver en gennemgribende ændring af udligningsordningen i 2019.
tekst Tom Ekeroth

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener, at en gennemgribende reform af udligningssystemet er afgørende for at sikre et Danmark, der hænger sammen.

Det nuværende udligningssystem er flere steder ved at rive tæppet væk under økonomien i kommunerne uden for hovedstaden. Den svære økonomiske situation i landdistrikterne svækker den borgernære kernevelfærd og kan betyde lukning af skoler og daginstitutioner, ringere ældrepleje og dårligere infrastruktur, der kan mærkes på bosætningen, mener man.

– Det er en grundlæggende forudsætning for udvikling i landdistrikterne, at der er gode muligheder for at bo og arbejde i lokalområderne, og et vigtigt element er her, at der er lige adgang til velfærdsydelser, der kort sagt betyder forskellen på afvikling og udvikling, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Både regeringen og Socialdemokratiet har de seneste par uger præsenteret forslag til en kompensation af de kommuner, der har tabt på den kommunale udligningsordning.

LÆS OGSÅ Ingen skattenedsættelse før en udligningsreform

Plaster på såret

Det er et fint plaster på såret, mener landdistriktsformanden, men kræver, at regeringen efter et kommende valg indgår en ny aftale om udligning.

– Udgangspunktet er, at udligningssystemet skal sikre et Danmark, der hænger sammen. Hvor der er adgang til velfærd uanset postnummer, og hvor der er en fair og stabil bund i den kommunale økonomi i hele landet, siger Steffen Damsgaard.

Han mener, at en gennemgribende reform af udligningssystemet er nødvendig, hvis borgerne uden for hovedstadsområdet ikke skal svigtes, og regeringen bør derfor skrive ind i Finansloven, at udligningsordningen skal revideres efter valget.

Udligningssystemet skal sikre et Danmark i balance, men de seneste par år har særligt land- og yderkommunerne mistet støtte til fordel for de større bykommuner. 15 kommuner står derfor klar til at sagsøge staten for de penge, de føler sig snydt for.

– Det er en uheldig men afgørende vej at gå, hvis regeringen ikke vil se på en ændring af et fejlslået system, siger Steffen Damsgaard og understreger, at udligningsordningen er et vigtigt fundament for sammenhængskraften i Danmark.

Hvis der bliver for stor forskel i kommunernes grundforudsætninger, vil kommunerne miste indbyggere, og Danmark vil blive revet midt over.

Landdistrikternes Fællesråd, der har over halvdelen af landets kommuner som medlemmer, er i løbende kontakt med partiernes ordførere i forbindelse med forhandlingerne om den kommende finanslovsaftale, hvor formand Steffen Damsgaard har en forhåbning om, at partierne vil forpligte sig til at indgå en aftale om en  udligningsordning, der tilgodeser landdistriktskommunerne, i løbet af 2019. tek@kl.dk 

Emneord
Udligning, Skat

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landdistrikter kræver ny udligningsordningen efter valg Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger