Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
08.11.2018 kl. 15.21

”Danmarkshistoriens største skattesag”: Vandselskaber vinder i Højesteret

Vandsektoren har i Højesteret vundet en sag mod SKAT. Sagen kunne ifølge DANVA, vandselskabernes brancheorganisation, være endt med en ekstraregning til forbrugerne på 36 milliarder kroner.

De Danske Vandværker og Dansk Vand- og Spildevandsforening – DANVA har i dag i Højesteret vundet en sag om 36 milliarder kroner i skattebetaling. Med højesteretsdommen sættes et punktum i en sag, der startede i 2009, og som DANVA har kaldt Danmarkshistoriens største skattesag.

Sagens kerne er en kompliceret størrelse, der startede i 2009. Her besluttede Folketinget med vandsektorloven, at landets kommuner skulle udskille vand- og spildevandsforsyningen i selvstændige selskaber for at sikre de lavest mulige priser på vand og spildevandsafledning.

Selskaberne skulle herefter værdiansættes for at fastslå, hvor stort selskabernes skattefradrag for afskrivninger på bygninger og anlæg i de nye selskaber skulle være.

Milliarder til forskel

Værdiansættelsen blev i 2011 fastsat af SKAT til 55 milliarder kroner, mens DANVA mente, at værdierne i 2011 beløb sig til 219 milliarder. Den lave værdisætning betyder, at selskabernes afskrivninger og dermed skattefradrag er tilsvarende lave. Og det betyder, at selskabernes skattebetaling bliver højere. Skattebetaling kan vandselskaberne kun sende videre til borgere og virksomheder, som bruger og betaler for vandet.

LÆS OGSÅ Sorø ansætter verdensmålsambassadør

DANVA vurderede, at den samlede skattebetaling var 36 milliarder kroner større med SKATs værdiansættelse end med selskabernes egen værdiansættelse.

Derfor stævnede de staten, og efter at have tabt sagen i Østre Landsret tidligere i år, har selskaberne altså vundet ved den højeste retsinstans.

Lovsjusk

Højesterets dom glæder naturligvis DANVAs direktør, Carl-Emil Larsen.

– Vi er meget tilfredse med, at Højesteret har givet vandsektoren medhold i, at SKAT ikke har fulgt de politiske intentioner i forhold til fastsættelse af de skattemæssige åbningsbalancer og dermed virksomheders og danskernes betaling af skat via vandregningen, siger Carl-Emil Larsen.

LÆS OGSÅ København og Hofor dropper udskældt udledning

Han og DANVA har siden 2011, hvor værdiansættelserne blev offentliggjort, arbejdet på at få ændret SKATs håndteringen af vandsektorloven, som direktøren kalder lovsjusk.

– Skattelovgivningen er aldrig blevet udformet af embedsværket og implementeret, som det var ønsket og besluttet af politikerne bag vandsektorloven. Men det har Højesteret nu rettet op på, siger Carl-Emil Larsen.

Sagen ved Højesteret er egentlig to principsager, som henholdsvis Hvidovre Vand A/S og Hjørring Vandselskab A/S havde anlagt. Ud over de to sager, som nu er afgjort til vandselskabernes fordel, har 273 vandselskaber klaget til Landsskatteretten over deres værdiansættelse. De sager blev dog stillet i bero, indtil principsagerne blev afgjort. DANVA og Danske Vandværker vil nu vurdere, hvilken betydning Højesterets dom har for de 273 klagesager. jki@kl.dk 

Emneord
Forsyning, Teknik

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: ”Danmarkshistoriens største skattesag”: Vandselskaber vinder i Højesteret Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger