Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.11.2018 kl. 10.26

Tønder har succes med tysk fra 0. klasse

Tønder Kommune har succes med tysk fra 0. klasse. Og ideen med tidlig tysk er også slået an i Aabenraa og Sønderborg Kommuner
tekst Tom Ekeroth

Danske børn i grænsekommunerne Tønder og Aabenraa lærer i dag ikke længere tysk gennem fjernsynet. Det har fået Tønder Kommune til at indføre tysk fra 0. klasse. Kim Printz Ringbæk (S) er formand for Børn og Skoleudvalget i Tønder Kommune:

– Min egen motivation var et besøg i de dansk-tyske institutioner, vi har i kommunen. Jeg kunne se, at de havde fokus på både det tyske og det danske. De viste, at det var vigtigt for dem. Vi syntes, at det var så god en ide, at vi gerne ville brede den ud på resten af de kommunale tilbud, siger Kim Printz Ringbæk. Forestillingen om at tysk nærmest kommer ind med modermælken tilsat tegnefilm fra ZDF er ikke (længere) rigtig:

Tysk fjernsyn

– Os, der har boet her i lang tid, så jo meget tysk fjernsyn, og det gjorde, at mange hernede var rigtigt gode til i hvert fald at forstå tysk. Men nu hvor der er kommet flere kanaler med forskellige andre sprog, er det ikke længere sådan, så derfor var det vigtigt for os at få fokus på det tyske igen, siger udvalgsformanden, som efter eget udsagn ikke er specielt sprogligt funderet, men har et barnebarn, som bor i Tyskland:

– Moderen er spansk, så jeg har jo erfaret, at børn godt kan have flere sprog. Det er givende for mange, siger Kim Printz Ringbæk.

LÆS OGSÅ Slagelse indfører røgfri skoletid

Anfängerdeutsch ist Klasse

Tønder har siden begyndelsen i 2015 samarbejdet med A.P. Møller Fonden, UC Syd og Aabenraa, hvor man underviser i tysk fra 3. klasse. På fondens hjemmeside siger Lone Houmann Holst, UC Syd:

– Man er ikke nødvendigvis dygtig til tysk, fordi man bor i grænselandet. Men netop fordi vi bor her, er det vigtigt, at vi fastholder tysk som sprog og giver vores unge de muligheder, der ligger i at kunne tysk.

I begyndelsen af oktober holdt man på UC Syd en konference om begyndertysk ud fra de erfaringer, der er indhøstet i Sønderborg, Aabenraa og Tønder Kommuner. Konsulent for Tysklærerforeningen for Grundskolen Flemming Nygaard, skriver i Tyskbloggen:

– Konklusionen på konferencen er, at begyndertysk er alle tiders og et tiltag, der er værd at beskæftige sig med: ”Anfängerdeutsch ist Klasse!”

LÆS OGSÅ Kommune giver elever færre timer på skolebænken

Kim Printz Ringbæk mener, at tysk har stået noget i skyggen af andre sprog, navnlig engelsk, men han synes man kan spore en stærkere interesse for nabosproget:

– Det er vigtigt for os at have berøringer begge veje. Vi har også tilbud til eleverne fra gymnasiet i Tønder, at de kan gå på et tysk gymnasium i en periode. Modsat kommer de tyske elever op til det danske gymnasium. tek@kl.dk

Historik over tidlig tysk i Tønder

Vinteren 2015: Tidlig tysk vedtages politisk.

April 2015: Den første læseplan godkendes politisk.

August 2015: De første elever starter med tysk i 0. klasse.

Fra August 2015 (-oktober 2018): Samarbejdet med Aabenraa og A.P. Møller indledes. Hovedtemaerne er uddannelse af undervisere samt udarbejdelse af læseplan.

Efteråret 2016: På baggrund af henvendelse fra Tønder Kommune ændres bekendtgørelsen om statens erstatningsordning for deltagere i praktisk erhvervsorientering m.v. således, at elever kan komme i praktik i Tyskland.

Juni 2017: Ministeren giver tilladelse til at alle elever i en forsøgsperiode på tre år skal gå til prøve i både mundtlig og skriftlig tysk.

Foråret 2018: Indgåelse af samarbejde med Goetheinstituttet i København om afvikling af kursusvirksomhed i Tønder Kommune.

Juni 2018: For første gang er alle elever til prøve i både mundtlig og skriftlig tysk.

Oktober 2018: Afslutningskonference på A.P. Møller projektet.

Tønder: Start fra skoleåret 2015-2016 med undervisning fra 0. klasse.

Aabenraa: Start fra skoleåret 2015-2016 med undervisning fra 3. klasse.

Sønderborg: Start fra skoleåret 2016-2017 med undervisning fra 0. klasse.

Haderslev: Enkelte skoler er gået ind i projektet.

 

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tønder har succes med tysk fra 0. klasse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger