Foto: Vandkunsten
Foto: Vandkunsten
07.11.2018 kl. 11.48

Fremtidens Forstad på Fyn skal bygges i Faaborg-Midtfyn

Vandkunsten og Holscher Nordberg vinder arkitektkonkurrencerne om at tegne henholdsvis en bæredygtig bydel og en samlende bymidte til Fremtidens Forstad. Den skal ligge i stationsbyen Årslev - midt i naturen og tæt på Odense.
tekst

Faaborg-Midtfyn Kommune kunne tirsdag overfor omkring 200 fremmødte på kulturcentret Polymeren i Årslev afsløre vinderne af de to arkitektkonkurrencer om at skabe Fremtidens Forstad ved stationsbyen Årslev og landsbyen Sdr. Nærå. Det blev Vandkunsten og Holscher Nordberg, der løb med sejren i de to konkurrencer med deres overbevisende bud på at skabe henholdsvis en bæredygtig bydel og en samlende bymidte.

Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager (S) er meget begejstret over de to vinderprojekter:

– Vi ønskede os noget helt særligt, fordi Årslev-Sdr. Nærå med sin meget attraktive beliggenhed har potentialet til at blive den foretrukne forstad til Odense. Derfor valgte vi at udskrive to arkitektkonkurrencer. Begge vinderprojekter har med stor respekt for området og dets særlige DNA skabt noget unikt ikke bare for Faaborg-Midtfyn, men for Fyn og for resten af landet, siger borgmesteren.

Vinder af konkurrencen om bydelen

Vandkunstens projekt "Boliger i landskabet" tager afsæt i det fynske herregårdslandsskab og består af tre bebyggelsesklynger placeret midt i det smukke landskab mellem skov og å. Hver klynge har sit eget bytorv med fælleshus og fællesfaciliteter. Ved at bygge tæt og i højden trækkes landskabet helt tæt på bebyggelserne og boligernes placering i terrænet gør, at de fleste boliger får udsyn til landskabet. Samtidig betyder grebet med at bygge tæt og i højden, at borgerne i den eksisterende by fortsat både har udsyn og nem adgang til landskabet.

LÆS OGSÅ Forstad leger med fordomme i interaktive film

Mikkel Frost, stiftende partner i det århusianske arkitektfirma CEBRA, har siddet med i dommerkomiteen for den bæredygtige bydel. Han mener, at vinderprojektet både står på historien og skriver sig ind i fremtiden:

– Forstaden blev historisk set skabt med ønsket om at få plads og luft omkring sig. Det søger vi stadig den dag i dag, når vi flytter ud af byerne, men vi vil samtidig også gerne have del i et fællesskab. Udover at vinderprojektet formår at give stort set hver bolig udsyn til landskabet, så skaber det på fornem vis også rammer for mange forskellige fællesskaber, lige fra det helt nære i gårdrummet over fællesskabet i sin egen bebyggelsesklynge til fællesskabet med resten af byen, siger han.

Vinder af konkurrencen om bymidten

I Holscher Nordbergs projekts "En samlende bymidte" er Polymeren – Årslevs borgerdrevne kulturcenter i byens nedlagte skofabrik – inspirationskilde, både arkitektonisk og i skabelsen af den samlende plads, Platformen. Arkitektonisk er det fabriksmotivet, der går igen og skaber et urbant miljø, mens Platformens fleksible anvendelsesmuligheder lægger sig tæt op ad borgernes brug af den nedlagte skofabrik. Her er det borgerne, der skaber indholdet. Det bliver det også på Platformen.

Arkitekt og tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune Jan Christiansen har siddet med i dommerkomiteen for bymidten og siger om vinderprojektet:

LÆS OGSÅ Borgmestre om ø-planer: "Hvad er der egentlig galt med Sjælland?"

– Det her går over i historien. Det bliver en bymidte, vi ikke ser andre steder i byer på den her størrelse. Den formår på en gang at holde fast i og dyrke det nære, samtidig med at den har et meget moderne udtryk. Projektet skaber samtidig en spændende kontrast mellem det idylliske fynske landskab og den urbane bymidte. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fremtidens Forstad på Fyn skal bygges i Faaborg-Midtfyn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger