Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
07.11.2018 kl. 09.47

63 kommuner har en kostpolitik for daginstitutioner

Forskere har kortlagt kommunernes politik for mad i daginstitutioner og finder store kontraster mellem dem, der vil opdrage til danskhed og til mangfoldighed. 63 af landets 98 kommuner har i dag en kostpolitik, som er formuleret eller blåstemplet af kommunalbestyrelsen.
tekst Tom Ekeroth

I en ny undersøgelse har forskerne Jonatan Leer og Sarah Damgaard Warrer fra Aarhus Universitet kortlagt alle de kommunalt formulerede kostpolitikker i danske kommuner. 63 af dem har en kostpolitik, skriver kristeligt Dagblad.

Forskerne har placeret kommunerne på en skala for, hvor nationale eller kosmopolitiske de er i deres syn på måltidet. Resultaterne er publiceret i "Tidsskrift for Nordisk barnehageforskning" og gengives også i det nye nummer af pædagogernes fagblad Børn & Unge.

– Der er en del kommuner, som vedtager kostpolitiske retningslinjer, fordi de ønsker at signalere en bestemt retning over for personale og borgere. Men på tværs af kommunerne findes der ingen entydig retning, ingen fælles forståelse af mangfoldighed, og ofte heller ikke en afklaring af hvordan de kulturelle hensyn skal vægtes i forhold til de ernæringsmæssige, siger Sarah Damgaard Warrer, som er ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet til Kristeligt Dagblad.

Som eksempel på det sidste nævner hun, at der i Gladsaxe Kommunes kostpolitik står, at børn, som af religiøse grunde ikke spiser svinekød, kan få dækket deres energibehov ved hjælp af "mere ris, sovs og grønt", hvilket ikke ser ud til at leve op til ernæringsmæssige målsætninger om, at maden skal rumme 20 procent proteiner.

LÆS OGSÅ Albertslund lukker pædofili-ramt institution

Dansk kultur

Forskernes resultater viser, at der er en del kommuner, som har formuleringer, som lægger op til, at dansk kultur ikke skal føje mindretalskulturer.

– Nogle gør det direkte til en pædagogisk opgave at fastholde svinekød i daginstitutionerne, påpeger Sarah Damgaard Warrer, som blandt andet henviser til Randers Kommune, der i 2016 blev landskendt på at indskærpe, at daginstitutioner skal servere svinekød.

Ud af de 63 kommuner har de 44 kommuner formuleret sig på en måde, som gør, at de kan placeres på en "mangfoldighedsskala".

I Lemvig Kommune siger formand for Familie- og Kulturudvalget Henrik Thygesen (V), at kommunen ikke selv opfatter kostpolitikken som nationalkonservativt eller i det hele taget ideologisk præget, men at der er et politisk ønske om, at daginstitutionerne kostmæssigt afspejler det samfund, de er en del af:

LÆS OGSÅ Byråd: Nej til minimumsnormeringer

– Det er jo ikke sådan, at man ikke får noget at spise, hvis man ikke vil have svinekød, så kan man bare snuppe en rugbrødsmad. Vi vil gerne skabe plads til mangfoldighed på den måde, at børnene får sund mad og kommer til at smage mange forskellige ting. Men vi kan ikke afholde os fra at servere noget, for eksempel fisk, fordi der en gruppe, der ikke kan lide det, siger han til Kristeligt Dagblad. tek@kl.dk 

Emneord
Kost, Byråd, Dagtilbud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 63 kommuner har en kostpolitik for daginstitutioner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger