Foto: Molslinjen
Foto: Molslinjen
06.11.2018 kl. 10.08

Udskældt bornholmerfærge: Aflysninger ligger på fornuftigt niveau

Molslinjen, der driver tre færgeruter fra Bornholm, kalder de seneste måneders aflysninger "inden for rammerne af kontrakten" og på et fornuftigt niveau. I sidste uge varslede transportministeriet millionbod for manglende dokumentation.

Der har været høj bølgegang i mere end en forstand, siden Molslinjen 1. september overtog sejladsen på tre ruter fra Rønne til Danmark, Sverige og Tyskland. De lokale rejsende har været utilfredse med antallet af aflysninger og forsinkelser, og balladen kulminerede i sidste uge, da transportminister Ole Birk Olesen (LA) varslede en millionbod over for rederiet for ikke at have dokumenteret forsinkelserne og aflysningerne.

Men de 30 aflysninger i september og oktober på ruten mellem Rønne og Ystad er inden for kontraktens rammer, forklarer rederiet direktør Carsten Jensen på et pressemøde i går mandag ifølge TV2 Bornholm.

– Vi er ikke herrer over vind og vejr. Det rigtige må være, at den, der træffer beslutning om aflysning, er kaptajnen. Og vi forholder os til de rammer, der er om vind og bølgehøjde, der er i kontrakten, siger Carsten Jensen.

Hurtigfærgen mellem Rønne og Ystad kan klare tre meter høje bølger og vindstyrke på op til 16 meter i sekundet. Er vejrforholdene barskere, må rederiet ifølge kontrakten med staten indsætte deres erstatningsfærge, som er betydeligt langsommere og derfor giver forsinkelser. Blæser det derimod over 23 sekundmeter, eller er der markant mere vand i havnene, må rederiet aflyse afgange.

LÆS OGSÅ Grænsekontrol udfordrer bornholmerne

Bod og bedring

Rederiet skal dog dokumentere vejr- og vandforhold for at undgå at skulle betale bod for aflysninger og forsinkelser. Det har de ikke gjort i september måned, mener Transportministeriet, og derfor kan rederiet forvente at skulle betale en bod på over en million kroner.

På trods af en hård opstart mener rederiet Molslinjen dog, at det ser bedre ud i dag.

– Vi synes, at regulariteten er meget positiv. Fra september til oktober har vi en meget tydelig forbedring, så oktober er nede på regularitet, som er fornuftig, så vi faktisk kan sige, at vi er ude over indkørselsperioden, og oktober er en driftsperiode for os, siger direktør Carsten Jensen ifølge TV2 Bornholm.

Kritik og comeback

De første par måneder sejlads har affødt kritik fra både private bornholmere og fra officielt hold.

LÆS OGSÅ Læk af fortrolige oplysninger fra byråd koster 10.000 kroner i bøde

I sidste uge udtalte transportminister Ole Birk Olesen en skarp kritik af færgesejladsen til og fra Bornholm.

– Jeg hæfter mig ved de mange forsinkelser og aflysninger, som selvfølgelig i høj grad berører passagererne. Det er utilfredsstillende, at passagererne ikke kan regne med en stabil færgetrafik, sagde Ole Birk Olesen.

Også Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), har måttet kaste sig ind i kampen om færgen. Hun afbrød et selvvalgt facebookforbud og vendte tilbage til sin profil, så bornholmerne kan debattere færgedriften med hende på den digitale platform.

Molslinjen har ret til at drive bornholmersejladsen i ti år fra den 1. september 2018. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Økommune tættere på ny færge

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Udskældt bornholmerfærge: Aflysninger ligger på fornuftigt niveau Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger