Foto: Odder Kommune
Foto: Odder Kommune
06.11.2018 kl. 10.29

Borgere får mulighed for at få sag på dagsordenen

Byrådet i Odder Kommune giver borgerne mulighed for at få en sag på dagsordenen til byrådsmøderne.
tekst Tom Ekeroth

Det er nu muligt for borgere i Odder Kommune at komme med et forslag, som politikerne i byrådet skal forholde sig til. Hvis man kommer med et forslag, som der er opbakning til fra 358 borgere, bliver forslaget sendt videre til byrådsmødet. 

Det er Odder Kommunes byråd, der har vedtaget den nye ordning med borgerdrevne forslag som et forsøg i to år. Dermed fortsætter Odder Kommune en tendens blandt kommunerne til at åbne op for borgerdrevne forslag. 

– I byrådet er vi enige om, at vi gerne vil i dialog med borgerne på nye måder og styrke nærdemokratiet. Borgerdrevne forslag ligger i tråd med det ønske, og jeg glæder mig til at se, hvad der kommer af spændende forslag, siger borgmester Uffe Jensen (V). 

Forslag på Odder.dk

Rent praktisk vil man kunne slå et forslag op på Odder.dk, som andre borgere derefter kan gå ind og skrive under på elektronisk. Opnår forslaget nok stemmer inden for et halvt år, bliver det taget op af byrådet til drøftelse. 

LÆS OGSÅ Borgersamling skal hjælpe Rudersdal med verdensmålene

Tidligere har det kun været muligt at få en sag på dagsordenen, hvis der var en politiker, der tog sagen op efter en henvendelse fra en borger. 

Styrker demokratiet

Forslaget om borgerdrevne forslag kom fra Enhedslisten og SF.

– Vi ser det som et boost af demokratiet, og vi vil gerne prøve nye initiativer af til gavn for borgerne. Med borgerdrevne forslag kan der også opstå nye fællesskaber og et mere direkte demokrati. Måske kan det også medvirke til, at flere borgere vil interessere sig for lokalpolitik, siger byrådsmedlem Leif Gjørtz Christensen fra Enhedslisten. 

Man skal være 15 år og borger i Odder Kommune for fremsætte et forslag og for at stemme på et forslag. Forslagene skal handle om kommunens anliggender, og det må ikke være forslag, som byrådet allerede har behandlet og truffet beslutning om. 

LÆS OGSÅ Ungebyråd har masser af indflydelse

Byrådet forpligter sig til at tage sagen op til drøftelse i byrådet, men ikke til at stemme for et forslag. 

Ud over de borgerdrevne forslag har borgerne i Odder Kommune også mulighed for at komme i kontakt med politikerne ved at stille spørgsmål i spørgetiden inden byrådsmøderne, de politiske udvalgsformænd har åben træffetid flere gange om året, og man kan kan også altid henvende sig til en politiker og finde kontaktinformationerne på Odder.dk.

tek@kl.dk Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgere får mulighed for at få sag på dagsordenen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger