Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
01.11.2018 kl. 10.13

SØM-model til udsatte børn og unge klar

Socialstyrelsen har offentliggjort en ny version af SØM-modellen, der åbner op for muligheden for at beregne effekterne af sociale indsatser til udsatte børn og unge.

Nu bliver det muligt for kommunerne at bruge SØM-modellen til at regne på, om deres indsatser rettet mod udsatte børn og unge har et økonomisk potentiale. Socialstyrelsen har nemlig offentliggjort en ny version af SØM-modellen, der første gang blev offentliggjort i januar i år. Dengang omfattede beregneren kun voksenområdet, men med den nye model kan der altså også regnes på det økonomiske potentiale i kommunernes indsats over for udsatte børn og unge.

– Jeg ser et stort potentiale i mere virksomme sociale indsatser til udsatte børn og unge. Og det er vigtigt at have blik for, at tidlige indsatser, der giver en ekstra udgift her og nu, kan vise sig som en god investering på lidt længere sigt. SØM kan ikke forudsige effekterne af indsatsen, men den fungerer som en regnemaskine, der kan hjælpe kommunerne med at vurdere det økonomiske potentiale ved forskellige indsatser, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) i en pressemeddelelse.

SØM-modellen, der har det lange navn Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, er udviklet af VIVE og Incentive for satspuljemidler afsat i 2016. I 2017 blev der afsat penge over en fireårig periode til at videreudvikle modellen, så den også omfatter indsatser rettet mod udsatte børn og unge. Den nye model, som netop er offentliggjort, er derfor kun en foreløbig version, som der vil blive arbejdet videre på i de kommende år.

SØM-modellen består af en database med oplysninger om tidligere afprøvede indsatser, deres omkostninger og målte effekter. Det betyder, at en kommune kan bruge modellen til at se, om en bestemt indsats har et økonomisk potentiale.

LÆS OGSÅ Firedobling af antallet af underretninger om overgreb tolkes positivt

– Med SØM har kommunerne fået et nyt redskab i den socialpolitiske værktøjskasse, selvom arbejdet med at udvikle og forbedre modellen vil forsætte de kommende år. Og jeg vil opfordre kommunerne til at bruge modellen aktivt og med omtanke. Derfor er jeg også meget glad for, at kommunerne allerede har vist stor interesse for modellen og gjort brug af Socialstyrelsens tilbud om kurser og uddannelse i SØM. For det er vigtigt for brugerne af SØM både at vide, hvad modellen kan, og hvad modellen ikke kan, siger Mai Mercado.

Du kan læse mere om SØM og hente den nye version på Socialstyrelsens hjemmeside her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: SØM-model til udsatte børn og unge klar Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger