Willum Clausen sejlede mellem Rønne og Ystad, indtil Molslinjen overtog driften og indsatte sin egen hurtigfærge. Foto: Colourbox
Willum Clausen sejlede mellem Rønne og Ystad, indtil Molslinjen overtog driften og indsatte sin egen hurtigfærge. Foto: Colourbox
01.11.2018 kl. 12.19

Forsinkelser og aflysninger koster udskældt færgeselskab millionbod

Manglende dokumentation for forsinkelser og aflysninger koster udskældt færgeselskab millionbod. Det oplyser transportministeriet.

Det har været så som så med begejstringen over den nye operatør Molslinjen på færgeruten mellem Rønne og Ystad, der den 1. september overtog overfarten fra rederiet Færgen. Kritikken har lydt på for mange forsinkelser og aflysninger, for dårlig information og for høje billetpriser.

Og nu retter transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) en skarp kritik af rederiet og truer med at opkræve en bod af rederiet for ikke at overholde sine kontraktlige forpligtelser.

– Jeg har fulgt den seneste tids debat om Molslinjens færgebetjening af Bornholm, og jeg hæfter mig ved de mange forsinkelser og aflysninger, som selvfølgelig i høj grad berører passagererne. Det er utilfredsstillende, at passagererne ikke kan regne med en stabil færgetrafik, siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

I kontrakten mellem ministeriet og Molslinjen, som er et resultat af en politisk aftale, er der opstillet en række krav for færgedriften. Der er blandt andet fastsat regler for, hvornår rederiet skal sejle med hurtigfærgen, og hvornår de må indsætte den langsommere erstatningsfærge Povl Anker. Og så kræver kontrakten, at rederiet dokumenterer, at forsinkelser eller aflysninger er begrundet i vejrlig.

LÆS OGSÅ Læk af fortrolige oplysninger fra byråd koster 10.000 kroner i bøde

Mangler dokumentation

Hvis ikke rederiet dokumenterer, at stærk vind eller høj sø er årsag til forsinkelser eller aflysninger, så kan de blive pålagt en bod. Det har rederiet ifølge transport-, bygnings- og boligministeriet forsømt i september måned, og derfor vil ministeren pålægge rederiet en bod på mindst en million kroner, hedder det i pressemeddelelsen.

Rederiet har siden 1. september været udskældt af især lokalbefolkningen på Bornholm. Blandt andet har den nye prisstruktur, som for eksempel favoriserer passagerer, der køber billet i god tid, mødt kritik. Ligeledes har der været kritik af, at rederiet Molslinjen, for ofte mener nogle bornholmere, har indsat erstatningsfærgen Povl Anker, hvilket medfører en længere rejsetid sammenlignet med hurtigfærgen, der normalt sejler på ruten.

Kritikken fik sågar Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) til i går onsdag at vende tilbage til Facebook, som hun ellers havde holdt en pause fra siden 2016. Hun begrundede Facebook-comebacket med, at flere borgere havde bedt hende om at melde sig ind i Facebook-debatten om færgefarten.

– Derfor er min profil åben indtil videre, indtil der måtte være lidt mere "smult vande", og færgebetjeningen af Bornholm igen er normaliseret, skrev Winni Grosbøll på Facebook.

LÆS OGSÅ Økommune tættere på ny færge

Hos Bornholms Passagerforening er der glæde over, at ministeren udstikker et rap over nallerne til rederiet.

– Jeg synes, det er dejligt, at ministeren endelig svarer – ikke kun svarer mig, men at han gør det til offentligheden. Det er et meget kraftigt signal, transportministeren sender. Det er positivt, især fordi mange har oplevet at blive glemt, siger Ann Hartl, der er formand for passagerforeningen til TV2 Bornholm.

Molslinjen har foruden færgeruten Rønne-Ystad også overtaget ruterne fra Rønne til Køge og tyske Sassnitz. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Forsinkelser og aflysninger koster udskældt færgeselskab millionbod Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger