Den kommunale andel af regningen for sygehusindlæggelser overstiger budgettet, men der er ikke flere borgere end ventet, der bliver indlagt. Sådan sammenfatter otte fynske borgmestre deres udgifter til den kommunale medfinansiering. Og de kan ikke få svar på, hvad de stigende regninger dækker over. Derfor har de nu sendt en klage til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Det skriver Fyens Stiftstidende i dag torsdag.
I Svendborg, som er en af de otte kommuner, har de i 2017 betalt 204 millioner kroner for deres borgeres indlæggelser. I år har de på baggrund af et skøn fra Sundhedsstyrelsen regnet med at skulle bidrage med 225 millioner kroner, men i virkeligheden ender regningen med at nærme sig 245 millioner kroner.
Ifølge formand for social- og sundhedsudvalget i Svendborg Kommune, Hanne Klit (S), har de bedt om en udspecificeret regning. Den står Sundhedsdatastyrelsen for på baggrund af indberetninger fra sygehusene. Men kommunerne kan ikke få en udspecificeret regning.
LÆS OGSÅ
Borgmesterstyring af sygehuse er noget bøvl
– Man kan ikke bare sende en forhøjet regning uden at kunne redegøre for, hvad den indeholder. Det er helt uacceptabelt, og det kan vi ikke leve med, siger Hanne Klit til Fyens Stiftstidende.
Regningen fra Sundhedsdatastyrelsen kan ikke laves på personniveau på grund af persondataloven. Derfor er det ifølge de otte kommuner umuligt for dem at se, hvad de betaler for, og hvorfor regningen er større, end de havde regnet med.
Derfor har de otte kommuner, der ud over Svendborg er Faaborg-Midtfyn, Langeland, Ærø, Nyborg, Assens, Kerteminde og Nordfyn, nu bedt sundhedsministeren om en forklaring. De otte kommuner beder desuden ministeren om at suspendere den del af regningen, der overstiger Sundhedsstyrelsens skøn, indtil der er styr på faktureringerne. jki@kl.dk