Illustration: Karen Linnet Olesen
Illustration: Karen Linnet Olesen
21.03.2018 kl. 12.04

Regeringen pønser på at støtte rige hovedstadskommuner

I et hidtil hemmeligt regeringsudspil kan man se, at regeringen har planer om at ændre på de fremlagte modeller for et nyt udligningssystem til fordel for rige kommuner i Hovedstadsområdet.

Kommuner som Gentofte og Rudersdal bliver vindere, hvis regeringen kommer igennem med at lave det JyllandsPosten kalder "en omvendt Robin Hood mellem kommunerne".

Avisen er kommet i besiddelse af et hidtil hemmeligholdt regeringsudspil i de igangværende forhandlinger om et nyt udligningssystem for omfordelingen af milliarder mellem kommunerne. Udspillet vil mærkbart ændre konsekvenserne af de fem modeller, der blev fremlagt i februar af Finansieringsudvalget under Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Alle fem modeller betød, at rige kommuner omkring København skulle aflevere yderligere millionbeløb til fattigere kommuner, men det ændrer regeringsudspillet på.

– Det ser umiddelbart ud til, at der har været en større lydhørhed over for argumenterne fra de kommuner, hvis borgmestre har samme partifarve som regeringspartierne, siger professor i kommunaløkonomi Kurt Houlberg fra VIVE.

Politisk hensigt

I de oprindelige modeller stod Gentofte til at skulle aflevere op mod 170 millioner om året, alt efter hvilken model der blev valgt. Det beløb vil med regeringens forslag blive reduceret til 90 millioner kroner. Frederiksberg, Høje-Taastrup, Lyngby-Taarbæk og Vallensbæk får også en markant lavere regning end det, som ekspertgruppen lagde op til.

Til gengæld er der andre kommuner, der rammes af ændringerne, der ikke bliver kompenseret. Det gælder for eksempel Horsens, Ishøj og Frederikshavn. Sidstnævnte står til at miste 48,1 millioner kroner i udligningen.

– Det er tydeligt, at der har været stærke politiske ønsker om at tilgodese nogle særlige kommuner, siger Frederikshavns borgmester, Birgit Stenbak Hansen (S) til JP.

Selvom økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA) bedyrer, at han ikke har noget politisk ønske om, at den ene eller anden kommune skal tabe eller vinde og ellers ikke vil udtale sig under forhandlingerne, så bekræfter hans partifælle og finansordfører Joachim B. Olsen, at man bevidst har ønsket at begrænse udligningen fra nogle af de rigeste kommuner rundt om København.

– Kig på tallet: 93 procent af overskuddet forsvinder ud af kommunen. Det er der ikke andre kommuner, der oplever. Det er kun de kommuner, der betaler mest. Og jeg synes, det er helt rimeligt, at man tager nogle politiske hensyn til dem, siger han til JP.

Læs også: Svarer til stort skattesmæk i Ishøj

Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen pønser på at støtte rige hovedstadskommuner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger