Foto: Ishøj Kommune
Foto: Ishøj Kommune
19.03.2018 kl. 10.11

Ishøjs borgmester: Udligningsreform vil betyde kæmpe skattesmæk

Udligningsreformen skal motivere kommunerne til at få flere i job, men Ishøj Kommune, der står til at blive hårdest ramt af alle, hvis beskæftigelsestilskuddet ændres har ikke sit eget jobcenter. Reformen kan betyde, at kommune må hæve skatten med to procentpoint, mener borgmester.

I denne uge er forhandlingerne gået i gang om en reform af landsudligningen, som fordeler tilskud mellem rige og fattige kommuner.

Regeringens finansieringsudvalg har lagt et forslag frem, hvor udvalget blandt andet foreslår at afskaffe det selvstændige beskæftigelsestilskud til kommunerne, og i stedet give dem penge til beskæftigelsesindsatsen via landsudligningen.

Ishøj står til at blive hårdest ramt af alle landets kommuner. 22 kommuner vil tabe et beløb, der svarer til at sætte kommuneskatten op med 0,2 procent, hvis beskæftigelsestilskuddet bliver en del af landsudligningen. Men for Ishøj er det fem gange så meget – nemlig et beløb svarende til en skattestigning på en procent.

Derfor undrer det Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S), at regeringen har meldt ud, at udligningsreformen skal give kommunerne et større incitament til vækst og beskæftigelse, når den samtidig rammer den kommune hårdest, som ikke har ansvaret for sin egen beskæftigelsesindsats. Samlet set står Ishøj til at miste 54 millioner kroner i tilskud.

LÆS OGSÅ Udligning uden ende
FOR ABONNENTER

– Vores beskæftigelsesindsats varetages af Vallensbæk Kommunes jobcenter på grund af det forpligtende samarbejde mellem de to kommuner, som vi blev pålagt som led i kommunalreformen i 2007. Med landets højeste kommunale ledighedsprocent vil vi meget gerne gøre en stor indsats på beskæftigelsesområdet, men det kræver også, at vi får mulighederne for dette. Det kan for eksempel ske ved, at Ishøj Kommune får sit eget jobcenter, foreslår borgmester Ole Bjørstorp, der indtil videre uden held har forsøgt at få økonomi- og indenrigsministerens tilladelse hertil.

Besluttet ved lov

Samarbejdet med Vallensbæk går tilbage til kommunalreformen. Her var det et krav at den mindre kommune Vallensbæk skulle indgå samarbejder med nabokommunerne på en række områder, hvis de skulle bevare selvstændigheden. Ishøj og Vallensbæk har derfor samarbejder

– At Vallensbæk står for beskæftigelsesindsatsen er besluttet i Folketinget. Det samarbejde vil vi sådan set gerne have ophævet. Vallensbæk har en anden befolkningssammensætning end os, og vi kunne lave en meget mere målrettet beskæftigelsesindsats. Vi kender jo de pågældende personer og deres problemer. Hvis vi er enige, så kan vi gå til ministeren og få ændret det. Men vi har ikke kunnet opnå enighed indtil nu, siger Ole Bjørstorp.

Mangler jord til vækst

I det hele taget mangler Ishøj Kommune i det hele taget muligheder for at gøre noget ved sin egen situation, mener borgmesteren. Han nævner i den forbindelse de mange arealreservationer staten har i kommunen. Reservationerne er en del af de grønne kiler, som er en del af den overordnede byplanlægning for hele Hovedstadsområdet. Ishøjs borgmester mener, at regeringen er med til at sætte en kæp i det hjul, der skal skabe vækst og beskæftigelse.

LÆS OGSÅ Udligningsoverblik
FOR ABONNENTER

– Vi vil gerne klare os selv her i Ishøj, og vi har flere forslag til, hvordan regeringen kan hjælpe os med det. Hovedstadsregionen er inde i en højkonjunktur, og i Ishøj modtager vi mange henvendelser fra borgere og investorer, der gerne vil etablere virksomhed eller bygge private boliger i Ishøj. Vi kan imidlertid ikke imødekomme efterspørgslen, da staten har reserveret cirka 70 procent af kommunens arealer, som vi derfor ikke har råderet over. Vi har stærkt behov for, at staten frigiver nogle af de mange arealreservationer, så vi kan tiltrække flere virksomheder, flere arbejdspladser og gode skatteborgere, siger Ishøjs borgmester.

Den store taber

Ishøj står til at blive den helt store udligningstaber på to parametre i det udligningsforslag, som er lagt frem – det ene er som sagt beskæftigelse, mens det andet er integration. Finansieringsudvalget foreslår også at halvere landsudligningens tilskud til udlændinge fra ikke-vestlige lande – den såkaldte udlændingeudligningsordning. Det rammer Ishøj ekstra hårdt, da kommunen har landets suverænt største andel af indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund – helt præcist 33 procent. I alt har 39 procent af borgerne i Ishøj anden etnisk baggrund end dansk.

– Ser man på hele indvandreområdet, integration, flygtninge og familiesammenførte og så videre, så rammer det også meget hårdt. Det er mange penge vi skal ud og finde. I det hele svarer til to skatteprocenter. Vi får ikke lov at sætte skatten op med to procent, men måske en. Vi ligger faktisk under gennemsnittet med en skatteprocent på 25 procent. Det har været et princip, men det kan vi nok ikke blive ved med, siger Ole Bjørstorp.

Beskæftigelsen i Ishøj

  • Ishøj har landets højeste arbejdsløshedsprocent. Den er lige nu på 7,2 procent.
  • 18 procent af borgerne i Ishøj er uden for arbejdsmarkedet, hvilket er det næsthøjeste i Region Hovedstaden.
  • Ishøj Kommune har 157 langtidsvarige kontanthjælpsmodtagere, som er i risikogruppen for at forblive på kontanthjælp.. 33 procent af dem er borgere med anden etnisk herkomst end dansk. Gruppen har den længste ledighedsperiode af borgere på langvarig kontanthjælp med et gennemsnit på 11,1 ledige år. For langtidsledige etniske danskere er ledighedsperioden 9,6 år.
  • 24 procent af de unge kontanthjælpsmodtagere i Ishøj er længere på kontanthjælp end landsgennemsnittet.
Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ishøjs borgmester: Udligningsreform vil betyde kæmpe skattesmæk Felter med * skal udfyldes
 
Af: Joel Wedell
Den 23.03.2018 kl. 17:47

Misinformation ?

svar på: Ishøjs borgmester: Udligningsreform vil betyde kæmpe skattesmæk

Det kan undre at der er de store uoverensstemmelser, fordi S stemmer mest sammen med blå blok.
At det på den lange bane også koster bør være en naturlig konsekvens. Men Ole bør måske kigge indad og se om han selv er medvirkende til at tryne folk, blot fordi han kan og skal varetage særinteresser.
Når det er sagt, tror jeg aldrig der har været en regering der er hyppet sine partifællers interesser som denne.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger