Ældreminister Thyra Frank (LA) fik smagt på maden i Sønderborg. Foto: Sønderborg Kommune
Ældreminister Thyra Frank (LA) fik smagt på maden i Sønderborg. Foto: Sønderborg Kommune
15.03.2018 kl. 09.35

Thyra Frank var vild med gelémaden

Ældreminister Thyra Frank (LA) har besøgt Center for Korttidspladser i Ulkebøl. Her fik hun masser af viden om ældrepleje i Sønderborg Kommune. Hun fik også smagt på rugbrødsmadder baseret på gelekost.
tekst Tom Ekeroth

Det var ikke tilfældigt, at Thyra Frank havde udvalgt Sønderborg Kommune til et besøg. Hun ved, at Sønderborg Kommune har gang i en række spændende udviklingsprojekter på ældreområdet. Hun vidste for eksempel, at Sønderborg Kommune i efteråret 2015 modtog en særpris, der uddeles i tilknytning til den prestigefyldte initiativpris Den Gyldne Skalpel. Prisen var en anerkendelse for projektet "I Sikre Hænder", der handler om at eliminere tryksår og minimere fejlmedicinering hos borgere i ældreplejen.

Til tavlemøde

Ved besøget på Center for Korttidspladser blev Thyra Frank vist rundt af Preben Storm (S) og Ganeswaran Shanmugaratnam(S), formand og næstformand i Social- og Seniorudvalget, Helle Mønsted Nielsen, direktør i Job og Velfærd, Charlotte Gjørup, hjemme- og sygeplejechef, Joan Slaikjer Hansen, plejecenterchef, samt Louise Fogh Moos, leder af Center for Korttidspladser.

Et centralt element i planlægningen af hverdagen på Center for kortidspladsen er tavlemødet, der holdes klokken 7 og 11.15 hver dag. 

Thyra Frank fik demonstreret, hvordan det går for sig. Tavlen og tavlemøde giver det fulde overblik over dagens aktiviteter for den enkelte beboer. Man får overblik over nye beboere og beboere, der skal sendes hjem. Hvilke beboere har særlige kostbehov, hvem skal i bad, hvem skal have genoptræning og smertelindring.

LÆS OGSÅ Ældre skal spise med Price

Gelerødbeder

Center for Korttidspladser har eget køkken og det kunne ses, lugtes og smages. Ernæringsassistent Christina Christensen viste eksempler på maden frem. Der var rigeligt med brun sov, for det elsker beboerne. Et stykke kyllingefilet kunne fås som helt stykke eller som gratin, dvs. det er blændet og formet igen, så det ligner et helt almindeligt stykke kyllingefilet, men helt let at tygge. Der var også opstillet rugbrødsmadder, der alle var lavet af madgelé. Der var bl.a. et stykke med leverpostej garneret med rødkål og rødbeder. Både brød og rødbeder var fremstillet som gelékost, og det smagte som den ægte vare. Det kunne Thyra Frank bekræfte - hun smagte det hele. Og hun kunne lide det.

–Det smager godt, men det bedste er, at høre Christina fortælle om maden. Hun brænder for sin mad, og bruger hele sin sjæl og menneskevarme, når hun tilbereder den. Det kan smages, sagde Thyra Frank.

Ministeren var meget optaget af tavlemødet. Den giver et så godt overblik over dagens arbejde, at hun selv var parat til at tage en aftenvagt, som hun sagde med et smil i øjet. - Jeg fornemmer også en stærk respekt for den enkelte beboer. Stedet her er præget af høj grad af værdighed, og jeg går herfra med mundvigen opad, var hendes afskedsreplik. tek@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Thyra Frank var vild med gelémaden Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger