Demonstration foran KL-Huset. Foto: Thomas Kokholm Nielsen
Demonstration foran KL-Huset. Foto: Thomas Kokholm Nielsen
15.03.2018 kl. 09.39

Forsker: Et regeringsindgreb i O.18 vil kræve stor selvdisciplin af politikerne

Det er altid vigtigt at klinke skårene efter en konflikt og et lovindgreb, og ifølge arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen vil den proces typisk være sværere for de offentlige overenskomstparter end for de private.
tekst Sidsel Boye

Der hviler et stort ansvar på regering og Folketing, hvis de offentlige overenskomstforhandlinger ender i konflikt og lockout med efterfølgende lovindgreb. Og derfor er det en god idé at inddrage overenskomstparterne i arbejdet med at formulere lovindgrebet. Det siger arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen, Københavns Universitet.

Ifølge forskeren vil kvaliteten af et eventuelt lovindgreb afhænge meget af, hvor langt forligsmanden er kommet i retning af at få udformet en forligsskitse, og det arbejde foregår i øjeblikket for lukkede døre sammen med overenskomstparterne. Så forskeren tør ikke byde på, om det går godt eller skidt med forhandlingerne.

– Men hvis det kommer til en konflikt og et regeringsindgreb vil det være godt, hvis der er en god mæglingsskitse, og parterne vil have en interesse i, at der er en skitse, for så kan man håbe på, at regeringen disciplinerer sig og skeler til den. I stedet for at putte alt muligt andet ind, som politikerne kan have forelsket sig i, siger Nana Wesley Hansen.

Genstarter

Skriv hvad du søger