Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.03.2018 kl. 12.15

Hovedstadens kommuner kommer til at betale milliardregning for stigende grundpriser

Når man taler om udligning i kommunerne, har grundværdierne en stor betydning. Fra 2019 bliver et nyt vurderingssystem indført, som vil få grundværdierne i en række kommuner til at stige markant. Det kan betyde en ekstra milliardregning til kommuner i hovedstadsområdet.

Udligningsdebatten kører for fuld skrue, og nu kaster en ny Cepos analyse mere brænde på bålet. Fra 2025 slår nye grundværdivurderinger igennem på den kommunale udligning, medmindre man i god tid før får sat nogle andre aftaler på plads.

Det vil betyde, at Københavns Kommune skal betale yderligere 1,7 milliarder til resten af landet. Frederiksberg og Aarhus skal hver især af med en ekstra halv milliard, og Gentofte ville skulle lægge 100 millioner kroner mere i fælleskassen. Det skriver Berlingske på baggrund af analysen fra tænketanken Cepos.

Ifølge analysen vil langt de fleste kommuner modtage ekstra penge i udligning, når de stigende vurderinger træder i kraft, mens Aarhus, Odense, Aalborg og 16 kommuner i hovedstadsområdet ville skulle betale yderligere flere milliarder i udligning.

For Frederiksberg vil ekstraregningen svare til 4.924 kroner per indbygger, hvilket er det samme som en samlet skattestigning på 2,3 procent. Derfor har Frederiksberg rejst sagen over for regeringen.

LÆS OGSÅ Efterreguleringen giver nye vindere og tabere
FOR ABONNENTER

− Det er en meget stor regning, som i givet fald vil blive lagt på Frederiksberg Kommunes bord. Og den kommer oveni den i forvejen helt uacceptable ekstra udligningsregning på måske op mod 90 millioner kroner, som bliver forhandlet i denne tid. Det viser, at udligningssystemet har taget overhånd og stiller os i en svær situation, siger borgmester Jørgen Glenthøj (K) i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Massakre på den kommunale service

Sidste år indgik Folketinget et forlig om et nyt system for ejendomsvurderinger, der bliver indført i 2019. De vil betyde, at grundværdierne i en række kommuner stiger. Derved skal de betale mere i skat, og på den måde kommer de til at skulle lægge flere penge i udligningskassen. De nye vurderinger vil først blive taget med i udligningssystemet fra 2025, og indtil nu har Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke tænkt sig at tage det med i de aktuelle politiske forhandlinger.

Gentoftes borgmester Hans Toft (K) mener dog, at det er vigtigt, at kommunerne snart får noget konkret at gå ud fra.

− Efter 2025 går det helt grassat især for Gentofte og Frederiksberg, og der må vi bede om nogle klare garantier og helst meget snart, siger han til Berlingske.

LÆS OGSÅ Medfinansieringen er sparket til hjørne
FOR ABONNENTER

Han mener også, at ekstraregningen vil betyde en "massakre på den kommunale service":

− Alternativt skal man kræve det op i yderligere skatter, hvilket vil betyde endnu større forskel i rådighedsbeløbet fra landsdel til landsdel. Derfor bør man løse det her problem med det samme, siger Hans Toft til Berlingske. amgo@kl.dk 

Ekstra regning til en række kommuner

Her er de 12 kommuner, som står til store ekstra regninger efter 2025, med mindre Folketinget i de kommende år igen griber ind i den kommunale udligning:

Emneord
Udligning

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hovedstadens kommuner kommer til at betale milliardregning for stigende grundpriser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger