Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
08.03.2018 kl. 13.44
KL Topmøde

Konflikten truer for nogle men ikke for alle

Danske Kommuner har spurgt de fremmødte lokalpolitikere på KL's topmøde, hvordan de tror, udfaldet af overenskomstforhandlingerne vil blive. Nogle tror, at konflikten lurer lige om hjørnet, mens andre er mere optimistiske.
tekst Amalie Guldborg Olesen og Sascha Reiffenstein Petersen

Foto: Lars Horn / Baghuset

Jan Kongebro (S), Rødovre

Tror du, der bliver en konflikt?

­– Jeg tror, der kommer en konflikt, fordi parterne er langt fra hinanden, og fordi de har forskellige holdninger til arbejdstid og løn. Jeg tror ikke, det lykkes forligskvinden at opnå enighed. De forskellige organisationer har forskellige krav. Nogle snakker mest om arbejdstid, og andre snakker mere om lønforhold.

Hvor kommer en eventuel konflikt til at ramme i din kommune?

– Alle steder. Det kommer til at ramme børn og ældreplejen især. Der er jo aldrig nogen vindere i en konflikt. Hvis det næste skridt også bliver lockout, så bliver det rigtig, rigtig slemt.

Har du et bud på en løsning?

– Det skal man deltage i forhandlingerne for at vide, og det overlader jeg til forhandlerne. Men det handler om at gøre op med, hvem der skal være førende i forhold til løn, om det skal være det offentlige eller det private.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Henning Christiansen (L), Solrød

Tror du, der kommer en konflikt?

– Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, at de i samarbejde med forligskvinden løser problemet inden. Det er jo stort set, som det plejer at være med de her forhandlinger, men denne gang er det bare trappet voldsomt op. Det tror jeg hviler på, at vi nu har et land, som er kommet oven på krisen med ekstremt lav arbejdsløshed, og hvor det generelt går godt, og så har man fra lønmodtagernes side sagt, at den kage, vil vi også have del i.

LÆS OGSÅ Kampvalg i lærerforeningen: Ny kandidat melder sig på banen

Hvordan tror du, at man finder en løsning?

– Grundlæggende er der jo ikke nogen, der ønsker en konflikt, fordi det koster det hvide ud af øjnene. Det er en millionregning, det vil handle om, hvis truslerne med de knap 400.000 strejkende og lockoutede går i gennem, og det er meget dramatisk. Danmark kan ikke leve med en konflikt, det er alt for dyrt og påvirker alt for mange mennesker. Så jeg tror på, at forligskvinden finder noget, der kan komme enighed om hos de to parter.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Anna Kirsten Olesen (S), Aalborg

Tror du, der bliver en konflikt?

– Ja, for de kan ikke blive enige, når de skal forhandle. Det er især lærernes overenskomstforhold, der gør det.

Hvad får det af konsekvenser i din kommune, hvis der kommer en konflikt?

­– Vi er dem, der er hårdest ramt i forhold til en lockout, fordi borgmesteren sidder i KL’s arbejdsmarkedsudvalg. Når fagforeningerne skal vælge nogle, så kigger de også på, hvor der sidder nogen i bestyrelsen i forhold til strejken, der starter den 4. april. Det ved jeg, fordi jeg selv sidder i en fagforening. Så jeg har et stort ønske om et forlig.

Hvordan kunne man løse det?

– Ved at frigøre lærerne fra lovgivningen og anerkende de offentligt ansatte. Problemet er også, hvordan vi taler om hinanden. Vi skal tale bedre om de offentligt ansatte og gøre deres erhverv mere attraktivt. Det handler om respekt og anderkendelse.

LÆS OGSÅ Vi har en klar aftale om forpligtende samarbejde og lokalt spillerum
FOR ABONNENTER

Foto: Lars Horn / Baghuset

Christel Gall (DF), Odense

Tror du, der kommer en konflikt?

– Nej, jeg er optimistisk, så jeg tror på, at de når at finde frem til en løsning inden da. Konsekvenserne vil simpelthen være for omfangsrige og uoverskuelige, når folk pludselig ikke kan få passet deres børn eller komme til og fra arbejde. Jeg tror ikke på, at man vil lade den køre så langt ud.

Hvorfor tror du, at konflikten er nået så langt ud?

– Fordi man kan. Jeg tror, det bliver løst i allersidste time. Jeg tror, det handler om, at man har nogen grupper såsom sygeplejerskerne, som man gerne vil finde fornuftige aftaler om frokost og arbejdstid med. Så er der andre grupper, såsom akademikerne, som man ikke kan se det logiske i at finde samme løsninger for. Men den ene gruppe har trukket den anden med sig, og derfor er konflikten endt, hvor den er.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Jakob Borgensgård (EL), Vejen

Tror du, der bliver en konflikt?

– Det tror jeg, desværre. Fra KL’s side er der ikke villighed til kompromis. Jeg har svært ved at se, hvordan det skal gå godt, når man ikke vil forhandle. Man diskuterer, om man overhovedet vil lave en aftale, i stedet for at tale om en aftales indhold. Og det er forældre og brugere af kommunal service, der bliver gidslerne, når man lockouter.

Hvor kommer det til at ramme mest i din kommune?

– Vi var i forvejen udtaget til strejke, men nu rammer det endnu bredere, hvis der bliver lockout.

LÆS OGSÅ Lærerforeningens formand træder af efter 18 år

Hvad kunne en løsning være?

– KL kommer til at skulle lave en aftale, det bliver de nødt til. KL kortslutter den danske model ved ikke at ville indgå i et samarbejde. Der mangler også at blive diskuteret procentsatser i forhold løn.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Søren Stavnskær (LA), Holbæk

Tror du, der kommer en konflikt?

– Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror – og håber – på, at de er voksne nok til at finde frem til en løsning. Det virker som om, at man meget hurtigt har sat sig ude i hver sin ende af bordet og nægter at flytte på sig. Konflikter opstår altid, når den ene part bliver ved med at nægte at give sig, og den anden til sidst følger trop. Hvem det er i denne situation, vil jeg lade være usagt.

Hvorfor tror du på en løsning?

– Fordi det er det eneste fornuftige. Man er også nødt til at kigge på, hvad man har råd til som land. Jeg kan også forstå, at det med betalt frokost er en vigtig brik. Der er det bare sådan, at frokost er en del af deres løn, så hvis man fjerner den, er man nødt til at kompensere for det. Men jeg tror på, at de vil mødes på midten som voksne mennesker. 

amgo@kl.dk og sarp@kl.dk

LÆS OGSÅ Historisk aftale for folkeskolen
Emneord
Overenskomst

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Konflikten truer for nogle men ikke for alle Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger