Foto: Lars Horn / Baghuset
Foto: Lars Horn / Baghuset
08.03.2018 kl. 16.51
KL Topmøde

"Hvis vi taler om det, er vi aldrig alene"

Astrid Aller (SF) er i dag til sit første KL-topmøde. Hun havde ingen planer om at skulle på talerstolen, men fordi hun blev mødt af en noget provokerende bemærkning omkring sit køn, valgte hun at sige fra, så alle kunne høre det.
tekst Amalie Guldborg Olesen

– Har de også sørget for striptease?

Den bemærkning blev 23-årige Astrid Aller mødt med i indgangen til Aalborg Kongres & Kultur Center. Men hun lod den ikke gå uhørt hen. I stedet fik bemærkningen hende op af stolen og op på talerstolen foran hele den fremmødte forsamling i Aalborghallen.

– Jeg mødte op i dag og tænkte på mig selv som en hvilken som helst anden delegeret. Og næsten omgående bliver jeg degraderet til en form for seksuelt objekt, bare fordi jeg er kvinde. Og fordi det også er 8. marts og kvindernes internationale kampdag, synes jeg, det er vigtigt at sige fra. Vi skal kunne se hinanden i øjnene med respekt. Så hvis I ser på jeres kvindelige kommunalbestyrelseskollegaer og tænker striptease, så må I meget gerne lukke munden. Vi skal ses som lige, og jeg vil gerne kalde til kamp: Vis respekt, drop vitserne om vores køn, krop og intellekt – og til kvinderne; sig fra, vi er respekten værd, og hvis vi taler om det, er vi aldrig alene, lød Astrid Allers skarpe budskab fra talerstolen.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Få folk til at tænke sig om

Efter talen fanger Danske Kommuner Astrid Aller på gangen for at høre, hvordan det føltes at stå deroppe for første gang og så endda på sit allerførste topmøde.

LÆS OGSÅ Jeg blev rådet til at være meget tilknappet
FOR ABONNENTER

– Jeg priser mig lykkelig over, at jeg for under en uge siden havde mit første medlemsforslag i Københavns borgerrepræsentation, hvor jeg var ordstyrer. Der stod jeg helt presset oppe på talerstolen. Derudover hjælper det meget, at jeg vidste, at jeg havde en støtte, fordi der både sad partifæller og københavnere dernede og bakkede op om mig.

Hun stopper op et kort øjeblik og fortsætter så:

– Men jeg blev vred, da jeg hørte nogen grine i salen. Og det understreger i virkeligheden bare min pointe om, at det var vigtigt, at jeg gik derop og italesatte det.

Hvorfor var det vigtigt for dig at holde talen?

LÆS OGSÅ Flere på fultid: Nøglekommuner skal bane vejen

– Jeg synes, det er et område, der ikke bliver talt nok om, og det bliver ikke taget seriøst. Det er hverdagskost for mange kvinder i dansk politik at opleve sexisme. Jeg blev endda advaret om, at jeg skulle være klar på det, da jeg stillede op. Men jeg blev helt paf af at stå derude i salen og tænke på mig selv som delegeret, jeg tænker ikke mit køn ind i alt, jeg gør, og så pludselig er der en tilfældig mand, jeg ikke kender, som kommer med sådan en bemærkning. Derfor blev jeg nødt til at sige noget.

Hvordan har du selv oplevet sexisme i politik?

– Jeg er sluppet rimelig billigt. Men jeg har oplevet, at mange af de mandlige kommunalbestyrelsesmedlemmer siger, ”ej, I kunne da bare lade være med at tage det så tungt”. Og så tænkte jeg, at det her er et af de eneste fora, hvor jeg har mulighed for at gøre opmærksom på, at det er ikke er os, der skal lade være med at tage det tungt – det er dem selv, der skal klappe i.

Hvad håber du på, der kommer ud af din tale?

LÆS OGSÅ Jeg vil give de værdier videre, jeg fik som barn
FOR ABONNENTER

– Jeg håber på, at min tale vil få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de kommer med sådan en bemærkning eller sexistisk joke, om at det ikke er okay.

Hvad synes du om dit første KL topmøde?

– Det er spændende og vigtigt, men også lidt forvirrende og uigennemskueligt. Så er det godt at være afsted med sin kommune. Jeg gad godt, at der var mere konkret, politisk vedtagelse. Det bliver meget plenum-snak. Men jeg var super glad for gruppemødet med resten af partiet, det kunne være fedt med mere i den stil. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: "Hvis vi taler om det, er vi aldrig alene" Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger