Arkivfoto
Arkivfoto
07.03.2018 kl. 11.59

Staten varsler lockout af 120.000 ansatte

Finansministeriet og Sophie Løhde har netop varslet lockout for over 100.000 statsansatte.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har på et pressemøde i Finansministeriet onsdag formiddag fortalt, at staten har varslet lockout for 120.000 statsligt ansatte. Det massive lockoutvarsel er sendt til de faglige organisationer som svar på de strejkevarsler, organisationerne har sendt efter sammenbruddet i forhandlingerne om en ny overenskomst.

Lockouten vil omfatte en lang række statslige funktioner og vil betyde, at både tog og flytrafik vil blive påvirket, ligesom elever på flere gymnasier ifølge Sophie Løhde kan risikere at skulle undvære deres undervisere.

– Vi står i en meget alvorlig situation. Lockout er et stort skridt, som jeg helst havde været foruden, men med et så præcist og effektfuldt strejkevarsel fra de faglige organisationer, der målrettet vil ramme centrale dele af staten og skabe store omkostninger i samfundet, bliver Finansministeriet nødt til at svare igen, siger Sophie Løhde på pressemødet.

Lockouten vil træde i kraft den 10. april, såfremt arbejdsmarkedets parter ikke når til enighed om en ny overenskomst. Det forsøger de lige nu at gøre i Forligsinstitutionen.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

De faglige organisationers strejkevarsel er rettet mod udvalgte områder, og derfor har staten valgt at svare igen med lockoutvarsel, forklarer Sophie Løhde.

– De faglige organisationer har nøje udvalgt de arbejdspladser, hvor det vil gøre allermest ondt. Det er naturligvis en helt uholdbar situation. Derfor ser Finansministeriet sig desværre nødsaget til at reagere ved at varsle en omfattende lockout for at lægge pres på for at opnå et forhandlingsresultat, så vi undgår en konflikt, siger Sophie Løhde.

På kommunernes område har de faglige organisationer også varslet strejke på udvalgte områder. En strejke, der vil omfatte omkring 10 procent af de kommunalt ansatte. I dag onsdag skal KL’s bestyrelse derfor drøfte, om KL som modsvar skal varsle lockout, og i så fald hvor mange af de kommunalt ansatte der skal være omfattet af en eventuel lockout.

Michael Ziegler (K), der er KL’s topforhandler, har tidligere forklaret, hvordan KL kan reagere på de faglige organisationers strejkevarsler.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

– Hvis der bliver varslet konflikt mod os, så svarer vi igen. Vi har en lockoutpolitik, der går på, hvordan vi stiller os, når vi bliver mødt med punktvise strejker eksempelvis i udvalgte kommuner. Den siger, at hvis vi bliver angrebet, så svarer vi igen landsdækkende, har Michael Ziegler sagt til Ritzau. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Staten varsler lockout af 120.000 ansatte Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger