Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.03.2018 kl. 14.32

Teleudspil vil skabe klare rammer for kommunal støtte og styre penge uden om bykommuner

Regeringen har præsenteret sit udspil til en ny telepolitik - den første siden 1999. Her er fem nedslagspunkter i udspillet.

1. Adresser i byzoner skal ikke længere have mulighed for at søge bredbåndspuljen

Regeringen vil målrette den såkaldte bredbåndspulje til yderområderne i landet. Hidtil har hvem som helst kunne søge penge fra bredbåndspuljen. Det betød, at godt en ottendedel af de husstande, der fik støtte fra bredbåndspuljen i 2017, var adresser i byzoner. Men nu skal det være forbeholdt adresser, der ligger i yderområder.

Samtidig bliver puljen foreslået forhøjet med 60 millioner kroner, så der i år vil være 100 millioner kroner i puljen.

2. Der skal være klare rammer for kommunal støtte til udrulning af bredbånd

Kommunal støtte til udrulning af bredbånd skal stimulere private initiativer og ikke hæmme dem, mener regeringen. For at sikre det, skal der klarere rammer for det kommunale engagement i bredbåndsområdet. Eller som det lyder i udspillet: Klart afgrænsede rammer for den kommunale støtte.

Det indebærer blandt andet, at Energistyrelsen vil stå for at få en EU-godkendt støttemodel, som kommunerne kan benytte.

LÆS OGSÅ App skal hjælpe hjemløse

3. Samtlige husstande skal i 2020 have adgang til hurtigt internet

Regeringens overordnede målsætning med teleudspillet er, at samtlige danske husstande – private som virksomheder – skal have adgang til hurtigt internet og mobiltelefoni i 2020. For internetforbindelsernes vedkommende gælder det, at de skal være mindst 100 Mbit/s i downloadhastighed og 30 Mbit/s i uploadhastighed. I dag er det 89 procent af landets husstande og virksomheder, der har adgang til internetforbindelser med den hastighed.

4. Det skal være nemmere og billigere at opstille mobilmaster

Mens kommunerne er underlagt en vejledning i, hvordan udlejning af arealer til private virksomheders mobilmaster skal foregå, og hvor meget det må koste, så er det ikke tilfældet for statens udlejning. Det vil regeringen have lavet om på, så der i fremtiden skal være klare retningslinjer for statslig udlejning af jord til teleselskaber, der gerne vil opstille master.

5. Ensretning af kommunernes sagsbehandling

Teleselskaberne oplever hos ”enkelte kommuner” udfordringer med sagsbehandlingstiden, når de udruller digital infrastruktur som mobilmaster og nedgravning af fibernet, lyder det i teleudspillet. Derfor vil regeringen have en standardisering af sagsbehandlingen, så de private virksomheder, der ansøger om tilladelse hos kommunen ved, hvad de kan forvente af sagsbehandlingen. Ensretningen af sagsbehandlingen skal ske ved at regeringen går i dialog med kommunerne. jki@kl.dk 

Du kan læse hele regeringens teleudspil her

LÆS OGSÅ Kriseramte firmaer kan komme på webkursus

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Teleudspil vil skabe klare rammer for kommunal støtte og styre penge uden om bykommuner Felter med * skal udfyldes
 
Af: Jørgen Kjeldsen
Den 29.05.2018 kl. 18:42

Endelig!

svar på: Teleudspil vil skabe klare rammer for kommunal støtte og styre penge uden om bykommuner

Det kunne være så rart, hvis vi snart kunne få noget ordentligt internet uden for de større byer. Jeg er så træt af, at jeg knap nok kan streame videoer. Tjekkede min hastighed i går både på www.speedtest.net/ og www.samlino.dk/bredbaand/hastighedstest og her viste de begge en hastighed på under 5 Mbit. Det er simpelthen for dårligt! Så jeg håber på, at det her kan hjælpe på det.

Hvornår tror I, at der vil være en mærkbar forskel?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger