Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
05.03.2018 kl. 15.41

Frikommuneforsøg får lillebror: Institutioner skal undtages fra regler og regulering

Ni kommuner og en række institutioner på blandt andet ældreområdet får mulighed for at være en del af et friinstitutionsforsøg. De skal identificere regler, der hindrer opgaveløsningen.

Som en pendant til frikommuneforsøgene skal en række institutioner nu have mulighed for at blive fritaget for statslige og kommunale regler. Det skriver regeringen i en pressemeddelelse.

Forsøget er et led i Sammenhængsreformen og indebærer, at en række plejehjem, dagtilbud og botilbud får større frihed til at løse deres opgave.

Erfaringerne fra de såkaldte fri-institutioner skal bruges til at sætte medarbejderne i den offentlige sektor mere fri, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

– Det er ofte medarbejderne og kommunerne, der ved, hvor registreringskrav eller regler står i vejen for at levere den bedst mulige velfærd til borgerne. Derfor giver det god mening at lade dem pege på regulering, som de gerne vil fritages fra, så kvaliteten i opgaveløsningen kan styrkes i dagligdagen, og de kan få mere tid til kerneopgaven. På den måde er forsøget med friinstitutioner også en tillidserklæring til de mange dygtige medarbejdere, der hver dag knokler i den offentlige sektor, siger Sophie Løhde.

LÆS OGSÅ 26 kommuner skal forsøge at få flere på fuld tid

Institutionerne bliver udvalgt efter ansøgning, som kommunerne skal sende i løbet af de kommende måneder. Herefter bliver de udvalgte kommunerne en del af et partnerskab, som ud over institutionerne også består af ministerier og andre relevante aktører. jki@kl.dk 

Fakta om forsøg med friinstitutioner:

Kommuner kan søge om at være en del af forsøget med friinstitutioner fra marts til maj 2018. I maj 2018 etableres partnerskaberne.

Frem til september 2018 skal parterne konkretisere, hvilken regulering institutionerne gerne vil fritages fra.

Der laves tre partnerskaber, så der bliver et partnerskab på ældreområdet, dagtilbudsområdet og på området for sociale botilbud. I hvert af partnerskaberne indgår tre kommuner. Det vil sige, at i alt ni kommuner kan deltage i forsøget.

I hvert partnerskab er der tre kommuner, som hver kan tilmelde to institutioner på det respektive område.

Hvis institutionerne vil fritages fra statslig regulering, håndteres det af de relevante fagministerier.

Der bliver opstillet klare resultatmål, som institutionerne måles på gennem perioden.

Der vil være regler, som det af hensyn til borgernes retssikkerhed ikke er hensigtsmæssigt at dispensere fra. Det gælder bl.a. regulering af magt og tilsyn på institutionerne.

 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Frikommuneforsøg får lillebror: Institutioner skal undtages fra regler og regulering Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger