Foto: Stine Heilmann / FTF
Foto: Stine Heilmann / FTF
31.05.2018 kl. 10.11

Kommunaldirektører: Den står på nedskæringer

Hovedorganisationen FTF har bedt landets kommunaldirektører tage pulsen på næste års økonomi. Den næsten enslydende melding er, at der kommer besparelser på serviceudgifterne som følge af flere børn og ældre.
tekst Rudi Holm

Et flertal af landets kommunaldirektører forudser, at deres kommune må skære i serviceudgifterne næste år. Det viser en undersøgelse, som hovedorganisationen FTF har gennemført.

Det er især stigende udgifter til flere ældre og børn, der presser kommunerne. 77 procent af kommunaldirektørerne vurderer således, at udgifterne til de to områder vil stige i 2019.

63 procent af kommunaldirektørerne mener, at det vil føre til besparelser på serviceudgifterne.

– Undersøgelsen bekræfter, at flertallet af kommunerne til næste år må foretage besparelser for at få enderne til at nå sammen, og næsten ingen kommuner har råd til serviceforbedringer. Det er meget bekymrende, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

FTF peger på, at topøkonomer og vismænd har fastslået, at det er nødvendigt med en årlig vækst på mindst 1,1 procent, hvis den offentlige sektor skal kunne holde trit og borgerne ikke skal opleve udviklingen i den offentlige sektor som besparelser og kvalitetstab.

Professor Jørgen Goul Andersen fra Aarhus Universitet siger, at en vækst på 1,1 procent er minimum for at følge det nuværende serviceniveau.

– Om syv år er vi seks millioner danskere. Det er i runde tal 200.000 flere end i dag, især ældre over 75 år. Derfor regner man normalt med, at det kræver en årlig stigning på 1,1 procent at fastholde uændret service. Ellers kræver det reelle nedskæringer eller effektivitetsforbedringer, men der er grænser for, hvor meget man yderligere kan forbedre effektiviteten på de her områder. Samtidig er der forlods reserveret en del penge til sundhedsvæsenet og forsvaret, og det betyder igen, at kommunerne bliver trængt, siger han.

Beregninger af tal fra Finansministeriet viser, at borgerne de seneste syv år har oplevet et velfærdstab på mindst 15 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ Billund må finde besparelser for 14 millioner kroner

I FTF slår formand Bente Sorgenfrey til lyd for, at regeringen afsætter de fornødne penge til kommunerne.

– Borgerne fortjener, at der er råd til en opdateret velfærd, hvor vi har råd til den nye medicin og teknologi og nok varme hænder til at passe på borgerne, siger Bente Sorgenfrey.

Regeringen og KL forhandler i disse dage og uger om kommunernes økonomi for 2019. KL's formand Jacob Bundsgaard (S) fortalte i går om stor afstand mellem parterne.

– Afstanden mellem os og regeringen er markant på de helt afgørende punkter – serviceudgifter, anlægsbehov og finansieringstilskud. Tæller vi sammen, er der i hvert fald 10 milliarder kroner, som skiller os, sagde KL-formanden efter det seneste forhandlingsmøde.

LÆS OGSÅ Serviceloftets beståen fik EL og DF til at forlade forhandlingerne

KL holder i dag ekstraordinært repræsentantskabsmøde for at drøfte situationen. ruh@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunaldirektører: Den står på nedskæringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger