– Ungedagen skaber synlighed omkring psykisk skrøbelighed, siger Susan Crawley Larsen. Foto: Odense Kommune
– Ungedagen skaber synlighed omkring psykisk skrøbelighed, siger Susan Crawley Larsen. Foto: Odense Kommune
30.05.2018 kl. 10.02

500 elever fra Odense sætter mental sundhed på skoleskemaet

30. juni inviterer PIO Mental Sundhed og Odense Kommune 500 elever fra 7. klasser i Odense til Ungedag 2018. Dagen afholdes i samarbejde med SIND Fyn, OCD-foreningen og Foreningen Mikkel Mod mobning.
tekst Tom Ekeroth

En brækket arm eller ben kan alle se og forstå. Det er let at forklare, hvad der er sket og hvornår det er helet. Men hvad nu hvis man kæmper med depression eller lever med autisme? Hvordan forklarer man så, hvorfor man ikke har lyst til at feste eller gå med ud i frikvarteret? Og hvad skal man gøre, hvis en af klassekammerater står uden for fællesskabet? 

Det er 7. gang, PIO Mental Sundhed/Odense Kommune holder ungedag – i år under titlen "Plads til alle i fællesskabet."

Formålet med dagen er at understrege Odenses store fokus på sundhedsfremme. Ungedagen understreger nødvendigheden af at sætte ind så tidligt som muligt, hvis et barn viser tegn på mistrivsel, så barnet ikke udelukkes af fællesskabet og skal kæmpe med dårlig mistrivsel resten af livet. 

Netop det forebyggende ved at være en del af fællesskabet, er det, som Ældre- og Handicaprådmand, Søren Windell (K), hæfter sig ved:

LÆS OGSÅ Flere fattige i opgangstid

– Vi skal have skabt en forståelse i samfundet af, at det er ok at være anderledes. Ungedagen kan være med til nedbryde tabuer og dermed minimere risikoen for isolation og ensomhed, som ellers kan følge en resten af livet. Uanset hvilke psykiske udfordringer man har, så har man værdi og noget at byde ind med, og det må aldrig være en hindring for at blive en del af fællesskabet. Det kræver, at fællesskabet åbner op, og det er det, vi er med til at sikre her, siger rådmanden.

Formålet med ungedagen er at give eleverne et større kendskab til og åbenhed omkring det at blive opfattet som anderledes og at nedbryde tavshed, tvivl og tabuer omkring det.

Unge taler til unge 

Rådmand for Børn- og Unge Susanne Crawley Larsen, (R), glæder sig over den store tilslutning fra skolerne: 

– Ungedagen er med til at skabe synlighed omkring psykisk skrøbelighed og gøre det legitimt at tale åbent med vennerne om mental sundhed. Hvis man har svært ved at se, så går man til øjenlæge og får hjælp til problemet. Og det er der ingen, der synes, er mærkeligt. Det samme skal være tilfældet, når man har det svært psykisk. Derfor er jeg også stolt af det gratis tilbud om psykologhjælp, vi indførte i Odense sidste år. Tilbuddet gælder for børn helt ned til 13 år, siger Susanne Crawley Larsen.  

LÆS OGSÅ Fattige børn bliver syge voksne
FOR ABONNENTER

På ungedagen vil de 500 skoleelever fra 14 forskellige skoler i Odense blandt andet møde fire unge oplægsholdere, der fortæller om deres personlige erfaringer med spiseforstyrrelse, mobning, asperger, personlighedsforstyrrelse og deltagelse i realityprogram. Derudover vil dagen indeholde musik, og så kommer manager Jens Steffensen og fortæller om "MH24 – Foreningen Mikkel Mod Mobning." 

Alle fortællingerne vil på hver deres måde handle om, hvordan det føles at være anderledes, om fællesskaber, og hvad det betyder at være med i et fællesskab, og hvordan det er at stå udenfor.

Lederen af PIO Odense, Else Kirk, der er hovedarrangør på ungedagen er sikker på, at dagen gør en forskel:

– Det er så vigtigt, at vi lærer vores unge at turde snakke sammen om det, der er svært. Alle kender til at være ked af det, eller i perioder at være udfordret. Mange unge føler sig desværre forkerte eller anderledes. Ungedagen giver et billede af, at man trods svære følelser kan finde en vej. Vores erfaring med at afholde disse dage viser, at vi er med til at skabe en god og nødvendig dialog med de unge. Således er dagen med til at øge tolerance, forståelighed og ikke mindst at styrke fællesskabet, siger Else Kirk. tek@kl.dk 

LÆS OGSÅ Kommuner er klar med gratis mundbind til studerende

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 500 elever fra Odense sætter mental sundhed på skoleskemaet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger