Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
29.05.2018 kl. 09.51

Milliardkompensation for manglende udligningsreform

Kommuner, der stod til at miste penge på en ny opgørelsesmetode af udlændinges uddannelsesbaggrund, får 1,1 milliard kroner til deling i ny toårig overgangsordning. Der følger dog skrappe krav med.
tekst Rudi Holm

Regeringen er klar med en håndsrækning til de kommuner, der bliver ramt økonomisk af den manglende justering af den kommunale udligningsordning. Det sker med en ny toårig overgangsordning, som giver kommunerne 1,1 milliard kroner.

– Da der ikke er flertal i Folketinget for at lave en udligningsreform, så bliver kommunerne ramt meget hårdt og meget hurtigt, hvis ikke regeringen kommer med et tilbud. Det er en toårig overgangsordning, som skal give kommunerne tid til at forberede sig på, at de har mindre budgetter og dermed skal tilpasse deres udgiftsniveau fremadrettet, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Ritzau.

Den nye ordning skal afbøde konsekvenserne af den ændrede opgørelsesmetode for udlændinges uddannelsesbaggrund.

Kommunerne får dog ikke de 1,1 milliard kroner uden betingelser. Finansministeren kræver, at kommunerne dels ikke sætter skatten op, dels overholder det såkaldte anlægsloft.

LÆS OGSÅ S-borgmestre anerkender nærhedsfordele: Men det bliver dyrt

– Vi er nødt til at sikre, at når vi giver en milliard kroner ekstra ud til kommunerne, så er der også en sikkerhed for, at den går til de ting, vi har aftalt. Og ikke til alt muligt andet, siger Kristian Jensen.

27 kommuner står ifølge beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet til at få glæde af den nye ordning. Størst er gevinsten for Københavns Kommune, der får 548,4 millioner kroner. Dernæst følger Gentofte (152,7 millioner kroner), Frederiksberg (99,5 millioner kroner) og Gladsaxe (46,2 millioner kroner).

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er glad for, at regeringen anerkender, at den manglende justering af udligningsordningen rammer enkelte kommuner hårdt, men han er ikke tilfreds med, at der følger sanktioner med i pakken

– Det er fair nok, at kommunerne ikke må hæve skatten, men at lægge sanktioner på anlæg, kan jeg ikke forstå. Det ligner Hjallerup Marked, siger Frank Jensen til DR.

LÆS OGSÅ Indenrigsminister: Udligningsreform er intet vidundermiddel

Samme holdning har KL-formand, Jacob Bundsgaard (S).

– Hvis regeringen kommer med en ekstra pose penge til kommunerne, siger KL ikke nej til det. Men det giver ikke mening at koble kompensation til, at kommunerne skal sanktioneres, hvis de overskrider anlægsbudgettet. De to ting har absolut intet med hinanden at gøre, siger han til Berlingske. ruh@kl.dk

Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Milliardkompensation for manglende udligningsreform Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger