Arkivfoto
Arkivfoto
23.05.2018 kl. 14.28

Kommunerne skal stå for erhvervsfremmeindsats

Erhvervsfremmeindsatsen bliver forankret i ti kommunale erhvervscentre, og regionerne bliver pillet ud af ligningen.

Økonomiforhandlingerne buldrer afsted i Finansministeriet. I dag er regeringen og KL blevet enige om rammerne for fremtidens erhvervsfremmeindsats i en såkaldt fælles forståelse, der skal fungere som afsæt for de videre forhandlinger om erhvervsfremmeindsatsen.

Parterne er i den fælles forståelse kommet frem til, at der skal etableres ti kommunale erhvervscentre. De skal finansieres ved at flytte rundt på pengene i den nuværende kommunale erhvervsfremmeindsats.

Erhvervscentrene bliver tværkommunale, og indsatsen må ikke overlappe med de enkelte kommuners egen indsats. Derfor skal rådgivningen i erhvervscentrene være specialiseret. Hvordan arbejdsdelingen mere specifikt skal være, skal regeringen og KL aftale på et senere tidspunkt.

Formålet med den fælles forståelse er at sikre et mere enkelt erhvervsfremmesystem, som også skal bibringe effektiviseringer, fortæller finansminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Erhvervshuse står klar til at hjælpe virksomheder

– Det er vigtigt, at virksomhederne oplever et enklere og mere overskueligt erhvervsfremmesystem, som tager afsæt i virksomhedernes behov. Jeg er tilfreds med, at vi sammen med KL er nået til en fælles forståelse om at give erhvervsfremmeindsatsen en stærk kommunal forankring med op til ti Erhvervshuse og med fokus på virksomhedernes behov. Et mere enkelt system vil frigøre 100 millioner kroner, som regeringen er enige med KL om at bruge på borgernær velfærd i kommunerne, siger Kristian Jensen.

Også i KL er der glæde over den fælles forståelse. Især over at kommunerne beholder deres centrale rolle i indsatsen, fortæller KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

– Jeg er meget tilfreds med, at vi er nået til en fælles forståelse om et nyt erhvervsfremmesystem, hvor antallet af politiske niveauer reduceres fra tre til to, og som er bygget op om et decentralt niveau med en stærk kommunal forankring og staten. Vores fælles forståelse indebærer – og det har været et kardinalpunkt for KL i forhandlingerne – at kommunerne fortsat vil være den lokale indgang til erhvervsfremmesystemet for virksomhederne og kan tilbyde erhvervsservice tilpasset lokale behov og prioriteter, herunder 1-1-vejledning, siger Jacob Bundsgaard.

Med aftalen bliver regionerne udgrænset af erhvervsfremmeindsatsen. De har i øjeblikket seks regionale vækstfora, som arbejder med erhvervsfremme på regionalt plan. De vil efter planen ikke længere være en del af indsatsen, skriver Ritzau.

LÆS OGSÅ Vil droppe afgifter for udeservering

Det vækker harme hos Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

– Jeg er skuffet og frustreret over, at staten og kommunerne kan mødes og beslutte, at regionerne skal skæres ud af erhvervsfremmesystemet. Jeg synes fuldstændigt, de ignorerer det store arbejde, vi gør, og den store erfaring, vi har inden for dette her, siger Stephanie Lose (V) til Ritzau.

Den fælles forståelse skal senere munde ud i en mere detaljeret aftale mellem KL og regeringen, som derefter skal omsætte den til en lovændring af erhvervsfremmeloven. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne skal stå for erhvervsfremmeindsats Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger