Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.05.2018 kl. 09.53

100 kommunale løsninger til et grønnere Danmark

80 kommuner har leveret grønne løsninger til Klima100, som er en samling af kommunernes bedste klimaløsninger. Det er Realdania og Sustania, der i samarbejde har stået for projektet, der er samlet i en stor publikation.
tekst Tom Ekeroth

Der er mange projekter, der handler om klare det langt voldsommere vejr, men der er også et par bæredygtige rådhuse, regnvandsanlæg, som samtidig er gode rekreative områder, og en færge, der fungerer uden nogen form for luftforurening.

"Klima100 er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima", skriver Realdania og Sustania i forordet til beskrivelsen af de 100 løsninger.

Fra begyndelsen af projektet har det hele tiden været meningen, at det skulle ende med 100 løsninger, og de er valgt ud blandt 162 forslag. En tredjedel af løsningerne handler om klimatilpasning. Håndteringen af det voldsommere vejr står højt på dagsordenen i kommunerne. Der er masser af smarte vandløb, regnvandsbassiner, søer, og det handler ikke bare om klimatilpasning. I forordet står:

"Her er det inspirerende at se, hvordan klimatilpasning landet over går hånd i hånd med at generere merværdi – for eksempel ved at skabe byrum med plads til leg, motion og rehabilitering".

LÆS OGSÅ Tidligere toppolitiker skal stå i spidsen for grøn milliardsatsning

Et af de mange eksempler er fra Aalborg, hvor man vil åbne Østerå. Som det er nu, har den indkapslet i beton ikke mulighed for at klaret vandet. Samtidig vil åbningen skabe et sammenhængende rekreativt strøg gennem byområder, der er under omdannelse.

Selv om ideerne skaber stor respekt om kommunernes indsats i klimakampen, så er der også noget, der mangler:

"Vi modtog dog bemærkelsesværdigt få ansøgninger inden for områder som transport, grønne offentlige indkøb og landbrug, hvor der ellers er et stort uudnyttet og behov for hurtigere omstilling", står der i forordet til Klima100.

Anne Skovbo, der er filantropidirektør i Realdania, siger, at hun håber, at Klima100-initiativet kan give kommunerne en anerkendelse af den store forskel de gør, for det har de fortjent. Og Rasmus Schjødt Pedersen, som er direktør for Sustania siger:

LÆS OGSÅ Begrænset af regler: Slip os løs som klimafrikommune

– Klima100 viser, hvor meget de enkelte kommuner kan løfte i Danmarks grønne omstilling. tek@kl.dk 

Hele Klima100 kan downloades fra www.realdania.dk/klima100 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 100 kommunale løsninger til et grønnere Danmark Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger