Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.05.2018 kl. 10.25

Kommuner: Anlægsloft blokerer for flere aktive danskere

Anlægsloftet giver efterslæb på renovering af idrætsfaciliteter i kommunerne, og det bremser ambitionen om at få flere danskere til at være aktive i idrætsforeninger. Det siger et flertal af kommunerne i en undersøgelse.

DIF, DGI og regeringen har en målsætning om, at mindst halvdelen af danskerne dyrker idræt i en forening, mens 75 procent skal være fysisk aktive. Men den ambition lider under loftet over udgifter til kommunale anlægsarbejder. Det siger næstformand for DGI, Charlotte Bach Thomassen.

– Sammen med regeringen har vi i DGI og DIF en vision om at skabe verdens mest fysisk aktive befolkning. Derfor har både DGI’s landsdelsforeninger og DIF’s specialforbund over en periode udviklet nye idrætstilbud til danskerne. Desværre viser den kommunale rundspørge, at vores vision og fleksible aktivitetstilbud på nuværende tidspunkt ikke går hånd i hånd med idrætsfaciliteterne i kommunerne, som er ramt af anlægsloftet. For at få aktive borgere, så skal rammerne for fysisk aktivitet være tidssvarende, indbydende og i nærheden af hjemmet, siger Charlotte Bach Thomassen.

I en rundspørge, som Danmarks Idrætsforbund står bag, svarer 65 procent af de adspurgte kommunale kultur- og fritidschefer, at de har et renoveringsefterslæb på idrætsområdet. Samtidig vurderer 71 procent af kultur- og fritidscheferne, at et løft af kommunale idrætsanlæg kan få flere danskere til at være aktive.

DGI, der tæller over 6.000 idrætsforeninger og 1,5 million danskere som medlemmer, og Danmarks Idrætsforbund foreslår, at regeringen og kommunerne i de igangværende forhandlinger om næste års økonomiske ramme for kommuner opretter en pulje, som kan bruges på idrætsområdet.

LÆS OGSÅ Økonomiaftale på plads: Kommunerne får løft på 1,5 milliarder til service og 21,6 til anlæg

Pengene skal gå til at udvikle de eksisterende faciliteter, så kvadratmeterne bliver udnyttet bedre.

– Idræt bør ses i et totaløkonomisk perspektiv i de kommende års kommuneaftaler, og derfor bør der reduceres i det store renoveringsefterslæb på idrætsområdet. Hvis bygninger udnyttes maksimalt, kan der skabes flere, bedre og mere fleksible kultur- og idrætstilbud, og samfundet sparer penge på den lange bane. Det handler om at etablere flere forskellige aktiviteter i eksisterende haller, skabe selvbetjeningsløsninger og udnytte kommunernes nybyggeri og uderum mere optimalt. Der er mange gode eksempler, men der skal være flere af dem, hvis kommunerne vil have fysisk aktive og dermed sundere borgere, som over tid vil skabe besparelser på sundhedsbudgetterne, siger Thomas Bach, der er næstformand i DIF. jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner: Anlægsloft blokerer for flere aktive danskere Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger