Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.05.2018 kl. 15.59

KL blæser til kamp mod forhøjet grundkapitalindskud

Den andel af nyt alment byggeri, som kommunerne skal finansiere, bliver et af de store stridspunkter, når forhandlingerne om næste års kommunale økonomi fortsætter tirsdag eftermiddag.

Det kommunale tilskud til alment nybyggeri skal holdes i ro næste år, mener KL med formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V) i spidsen.

– Vi har et klart krav om, at grundkapitalindskuddet fastholdes på de ti procent, som det har været på siden 2012. Det er afgørende for kommunernes muligheder for at medfinansiere tidssvarende alment boligbyggeri, hvor behovet kun ser ud til at vokse med regeringens ghettoaftale, siger Jacob Bundsgaard.

Det budskab tager KL’s forhandlere med til dagens økonomiforhandlinger med regeringen.

Baggrunden for KL-bossens udmelding er, at en aftale mellem KL og regeringen for 2012 fastsatte grundkapitalindskuddet – eller den del af prisen på alment nybyggeri, som kommunerne skal bidrage med – til 10 procent. Den aftale står til at udløbe med udgangen af 2018, og hvis ikke KL og regeringen bliver enige om at fastholde niveauet, vil det automatisk stige til 14 procent.

LÆS OGSÅ Kommuner er klar til at bygge for 21,6 milliarder næste år

Og det kan have store konsekvenser for kommunerne, mener næstformand Martin Damm.

– Med regeringens udgangspunkt bliver det 40 procent dyrere for kommunerne at bygge almene boliger. Vi ved, at udsving i grundkapitalindskuddet tidligere har ført til, at byggeriet er blevet reduceret eller helt gået i stå. Den økonomiske usikkerhed er simpelthen for stor. Konsekvensen er i sidste ende, at borgerne står uden tag over hovedet – og det er uholdbart, siger Martin Damm.

KL peger på, at ghettopakken vil give et øget behov for alment nybyggeri. Ghettopakken betyder nemlig, at andelen af familieboliger i de udsatte boligområder skal nedbringes, ligesom personer på en række forskellige overførselsindkomster vil blive forment adgang til en bolig i et udsat boligområde.

– Folk skal jo have et sted at bo, når vi smider dem ud af deres boliger eller ikke kan placere dem i det eksisterende. Det kræver et grundkapitalindskud på et stabilt, lavt niveau, siger Jacob Bundsgaard. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL blæser til kamp mod forhøjet grundkapitalindskud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger