Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
18.05.2018 kl. 10.33

Regeringen laver Københavns-planer

Hovedstaden er den motor, der trækker hele landets vækst. Men samtidig er det vigtigt at se på udviklingen i alle regioner, siger forsker.
tekst Sidsel Boye

I løbet af godt et halvt års tid vil regeringen være klar med en plan for, hvordan Hovedstaden skal udvikle sig til at rumme 200.000 nye borgere, uden at det går ud over livskvaliteten. Det skriver Berlingske.

Med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen vil regeringen sætte et tværministerielt arbejde i gang, og ifølge ministeren er det første gang, at en regering har lavet en egentlig hovedstadspolitik. Fokus bliver på vækst og viden, plads til flere borgere, effektiv mobilitet, et aktivt grønt hovedstadsområde.

Forsker i dansk byøkonomi, Ismir Mulalic, lektor på DTU, er enig med regeringen i, at hovedstaden er landets vækstmotor, men han peger samtidig på, at det ikke er nok kun at kigge på hovedstadsregionens vækst. Indsatsen skal ses i en større kontekst.

– Hvis regeringen laver en stor fælles indsats, så vil jeg anbefale, at de kigger på alle regioner samlet. Man kan ikke forestille sig, at man laver en indsats i hovedstadsområdet, der begrænser sig hertil, siger forskeren.

LÆS OGSÅ Nye tal: Her er de danske vækstcentre

Han peger på forskning, der viser, at det øger produktivitet og vækst, at borgerne samler sig i byerne. Hvorimod det ikke giver menig, når man har rykket job ud af storbyen, som regeringen også har praktiseret.

– Hvis vi spreder befolkningen, så gør vi borgerne fattigere, siger han.

Regeringens seneste initiativ i forhold til Hovedstaden er ifølge overborgmester Frank Jensen (S) at snuppe 225 millioner kroner af parkeringsindtægterne og droppe den nye udligningsaftale, som ville have været en fordel for Hovedstaden. Derfor er overborgmesteren lidt forbeholden i sine kommentarer til den nye plan.

– jeg frygter, at dette hovedstadsudspil kommer, fordi vi er tæt på et folketingsvalg, og fordi regeringen har fået kritik fra en lang række personer med baggrund i Venstre og Det konservative Folkeparti, siger han. sib@kl.dk 

LÆS OGSÅ Skive får kæmpe energitilskud til verdensnyhed
Emneord
Vækst, Erhverv

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen laver Københavns-planer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger