Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.05.2018 kl. 12.22

Lærere og pædagoger er i stigende grad udsat for vold og trusler

Vold mod undervisere i danske folkeskoler er stigende, viser antallet af anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil sætte konsekvent ind.
tekst Sascha Reiffenstein Petersen

Knytnæveslag, bid og mavepustere er nogle af de voldelige episoder, der i stigende grad er en del af lærere og pædagogers hverdag i de danske folkeskoler. Det fremgår af anonymiserede episoder i  den nye rapport "Undersøgelse af chikane, trusler om vold og fysisk vold rettet mod undervisningspersonale i udvalgte skoler", som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, har udarbejdet for Undervisningsministeriet.

En trivselsmåling fra Københavns Kommune, som rapporten henviser til, viser, at 17 procent af de adspurgte lærere og pædagoger i 2017 havde været udsat for vold i løbet af det seneste år. Til sammenligning var det i 2013 kun ni procent. 

Undervisningsminister Merete Riisager, mener, at rapporten er et udtryk for følgende: 

– Vold, uro og dårligt sprogbrug er et reelt problem i grundskolen, som vi kommer til at forholde os til på en helt anderledes systematisk og konsekvent måde i årene, der kommer, siger Merete Riisager til Berlingske.

LÆS OGSÅ Københavnske lærere og pædagoger udsættes for mere vold

Mindre blød pædagogik

Rapporten viser, at vold og trusler ofte foregår i de sene eftermiddagstimer, som der er blevet flere af efter skolereformen i 2014. Samtidig er det oftest de mindre børn i 0.-3. klasse, der er problemer med, viser rapporten. 

Merete Riisager mener, at den bløde skandinaviske pædagogik i nogle situationer kommer til kort, fremgår det i Berlingske. 

– I de tilfælde, hvor alle de pædagogiske greb ikke virker, bliver man nødt til at være konsekvent og tilbyde undervisning, som ikke foregår i klassen, siger Merete Riisager til avisen.

Problemet ligger både i skolernes og familiernes rammer, mener Lars Peter Andersen, som er seniorforsker ved NFA og en af forskerne bag den nye rapport. 

– Lærerne oplever, at eleverne har fået sværere og sværere ved at indgå i et fællesskab som folkeskolen. Samtidig oplever lærere, at når der er problemer med lille Peter, så tager forældrene i nogle tilfælde Peters perspektiv og underkender lærernes vurdering, siger Lars Peter Andersen til Berlingske, hvor han også forklarer, at mange skoler har udrykningshold, til når det brænder på. sarp@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lærere og pædagoger er i stigende grad udsat for vold og trusler Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger