Arkivfoto
Arkivfoto
17.05.2018 kl. 12.04

KL anbefaler: Der er brug for akuttilbud og bedre bostøtte i psykiatrien

Flere danskere med psykiske vanskeligheder har brug for hjælp og støtte fra kommuner og regioner. KL kommer nu med en række anbefalinger til den nationale psykiatriplan.

Flere danskere lever med psykiske vanskeligheder. Flere får støtte i kommunerne og behandling i den regionale behandlingspsykiatri. 

Det er en udvikling, der præger psykiatriområdet i disse år, og som kun ser ud til at eskalere yderligere i de kommende år. 

For nylig kunne man i KL's nyhedsbrev Momentum læse, at på bare tre år er antallet steget med hele 17 procent, så det sidste år var knap 25.500 danskere over 18 år, der modtog en af de primære ydelser under Serviceloven til mennesker med psykiske vanskeligheder. Ydelserne spænder fra beskyttet beskæftigelse og samværstilbud over socialpædagogisk støtte i eget hjem til botilbud af kortere og længere varighed. 

Inspil til psykiatriplan

KL præsenterer derfor nu et indspil til regeringens kommende nationale psykiatrihandlingsplan med klare anbefalinger til, hvad der skal til for at styrke området.

– En af vor tids helt store udfordringer er det stigende antal mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder. Med en ny national psykiatrihandlingsplan er der en enestående mulighed for at løfte den samlede psykiatri og at understøtte en større sammenhæng for borgere med psykiske vanskeligheder. Det kræver en massiv investering i såvel behandlingspsykiatrien som i de kommunale indsatser, siger Joy Mogensen (S), formand for KL’s Socialudvalg.

En indsats på to ben

Med indspillet peger KL på, at der er behov for et generelt løft af behandlingsindsatsen. Samtidig skal der ske et massivt økonomisk løft af de kommunale indsatser, så flere kan hjælpes tidligere, og så flere voksne tidligere kan få en virkningsfuld indsats i kommunalt regi.

– En stærk regional psykiatri kombineret med en stærk kommunal indsats er nøglen til at løfte den samlede indsats for borgere med psykiske vanskeligheder. De to sektorer er tæt forbundne, og hvis vi skal give borgerne den bedst mulige indsats, kræver det et bredt løft, siger Joy Mogensen, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Anbefalingerne

KL anbefaler, at der fra nationalt hold blandt andet afsættes penge til:

Udbredelse af socialfaglige akuttilbud i alle kommuner, som kan skabe større tryghed for borgere i krise, samt bedre økonomiske muligheder for at give fleksible og individuelle bostøtteindsatser i socialpsykiatrien.

Et kompetenceløft til frontpersonalet på børneområdet, i socialpsykiatrien, i den kommunale hjemmesygepleje og på misbrugsområdet samt bedre adgang til psykolog- og familiebehandling i kommunerne for børn, unge og voksne med lettere psykiske vanskeligheder.

Større kapacitet i behandlingspsykiatrien. tkn@kl.dk 

Se KL's anbefalinger her

Læs også: Sammen om senge i psykiatrien

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL anbefaler: Der er brug for akuttilbud og bedre bostøtte i psykiatrien Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger