Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
16.05.2018 kl. 12.12

Flere offentlige opgaver skal i udbud: KL er imod

Regeringen vil sætte 2025-mål for at få flere offentlige opgaver i udbud. KL er imod forslaget.

Som en del af de nuværende økonomiforhandlinger vil regeringen vil kræve, at kommunerne skal gå fra at sende 27,1 procent af de kommunale opgaver i udbud til at sende 35 procent i udbud i 2025.

– Vi ønsker at få sendt flere opgaver i udbud, så vi får flere idéer i spil og får testet prisen på de opgaver, man nu engang skal lave, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til Børsen.

Sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) står han bag udspillet.

Erhvervsministeren er sikker på, at udspillet vil have en effekt.

LÆS OGSÅ Ny OPS-enhed mødes med kommunal skepsis allerede inden den er dannet

– Det er vigtigt for mig at få måltallene tilbage, for da jeg sidst sad i regering og lagde arm med kommunerne, kunne jeg se, at det virkede, siger Brian Mikkelsen til Børsen.

Fra 2007 til 2012 var målet, at andelen af opgaver, der skulle i udbud, kom op på 31,5 procent. I den periode steg andelen fra 22,7 til 25,4 procent.

Tallet flytter ikke noget i sig selv

KL's næstformand Martin Damm (V) er helt uenig med økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren.

Martin Damm mener ikke, måltallene er afgørende. Han pointerer, at da SRSF-regeringen fjernede måltallene i 2001, fortsatte andelen af konkurrenceudsatte opgaver med at stige.
– Der er nogle politikere, der har en drøm om, at hvis der står et eller andet tal, så har de udrettet noget. Men tallet i sig selv flytter altså ikke noget, det gør derimod alt det, der kan gøre det lettere for os at udbyde opgaver, siger Martin Damm til Børsen.

LÆS OGSÅ KL: Kommunerne skal have tillid til deres banker

I regeringens udspil lægges der ikke op til, at kommunerne bliver straffet, hvis de ikke når målsætningen.

Udover måltal vil regeringen oprette et forum for offentlige udbud, der tidligere har eksisteret og lave et servicetjek af den lovgivning, der kan begrænse offentlige udbud. KL er positive over for flere af de andre initiativer i regeringens udspil. sarp@kl.dk

Emneord
Udbud

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Flere offentlige opgaver skal i udbud: KL er imod Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger