Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
15.05.2018 kl. 14.32

Kommuner efterladt på perronen af ny cyberstrategi

Regeringens nye cyberstrategi er fuld af huller og tilgodeser mest staten og de store virksomheder, lyder kritikken.
tekst Sidsel Boye

Regeringen får ikke umiddelbart noget tolv-tal for sit længe ventede udspil til en strategi for cybersikkerhed. Til Altinget siger den tidligere chef i Center for cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, Thomas Kristmar, at strategien kun leverer halvdelen af løsningen. Og at kommunerne ikke er dækket godt nok ind.

– Der er en række væsentlige knaster. Når man udpeger fem kritiske sektorer, herunder sundhedssektoren, har man dækket staten og regionerne, men hvor er kommunerne? Borgerne er ligeglade med, hvem der håndterer deres data. Og derfor er det kritisabelt, at kommunerne med strategien får lov til at sejle deres egen sø, siger han.

Tidligere sikkerhedsofficer, John Foley, Rådgivningsvirksomheden Copits, kritiserer strategien for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til små og mellemstore virksomheder.

– De overlades desværre lidt til sig selv, mens staten og de store virksomheder bliver tilgodeset. Det er en slags omvendt Robin Hood, siger han til Version 2.

Samme sted spørger formanden for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg, Christian Wernberg-Tougaard også til, hvor kommunerne og erhvervslivet er i strategien.

LÆS OGSÅ Ny analyse: Kommunale chefer forventer flere digitale møder efter corona

–– Når der ikke sættes større krav til at dele informationer og planer på tværs af det offentlige og i samarbejde med erhvervslivet, risikerer vi, at alle bygger deres egen lille sikkerhedsø i stedet for at bruge ressourcerne på at bygge en fælles effektiv sikkerhedsmur rundt om vores samfund.

IT-Branchen foreslår ifølge Version 2, at der nedsættes et decideret cybersikkerhedsråd.

Hele 13 ministerier har været med til at udvikle den nye strategi, som både kræver nye love, efteruddannelse af alle statsansatte og undervisning af lærere, børn og unge. sib@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner efterladt på perronen af ny cyberstrategi Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger