Kasper Fuhr Christensen (Lokal), Bjarne Overmark (Lokal) og Daniel Madié (K), Randers Kommune. Arkivfoto
Kasper Fuhr Christensen (Lokal), Bjarne Overmark (Lokal) og Daniel Madié (K), Randers Kommune. Arkivfoto
14.05.2018 kl. 15.38

Byrådsmedlemmer i Randers vil have flere års byrådsarbejde visket ud

Tre kontroversielle byrådsmedlemmer i Randers fik medhold i, at en ændring af styrelsesvedtægterne var ulovlig. Nu vil de også have kendt samtlige beslutninger, der er truffet siden ændringen, ugyldige, samt have gjort den daværende kommunaldirektør erstatningsansvarlig.

De tre byrødder fra Randers Daniel Madié (K), Bjarne Overmark (Lokal) og Kasper Fuhr Christensen (Lokal) vil have kommunen til at undersøge, om alle de beslutninger, der er blevet truffet siden en ændring i styrelsesvedtægterne i juni 2015, er gyldige eller ej.

Det sker efter, at de med egne ord var blevet udsat for "politisk udrensning", da de efter en ændring i styrelsesvedtægterne og udvalgsstrukturen mistede deres udvalgsformandsposter tilbage i juni 2015. Derefter har de været igennem en dramatisk retssag mod kommunen, hvor der blandt andet pludselig dukkede en hemmelig lydoptagelse op.

De fik den 5. april i år rettens ord for, at ændringen af styrelsesvedtægten var ulovlig, som de tre byrødder hele tiden selv har sagt, og de fik den oprejsning, de havde søgt efter.

Et flertal i byrådet besluttede at man ikke ville anke sagen.

LÆS OGSÅ KL skal vurdere Silkeborg-borgmesters habilitet

Men sagen er alligevel ikke helt slut endnu. Ændringen af styrelsesvægten tilbage i 2015 medførte, at alle stående udvalg og økonomiudvalget blev nedsat på ny. Fordi den ændring nu er blevet dømt ulovlig, mener de tre byrådsmedlemmer ikke, at udvalgene har haft kompetencer til at træffe beslutninger i perioden fra den 22. juni 2015 til 31. december 2017. Derfor mener de, at samtlige beslutninger fra perioden skal kendes ugyldige. De vil med andre ord have visket to et halvt års historie og byrådsarbejde ud.

På den baggrund har de tre nu bedt forvaltningen om at svare på en række spørgsmål. Blandt andet om forvaltningen er enig i, at beslutningerne er ugyldige, samt hvilke konsekvenser det vil få, hvis forvaltningen er enig. Derudover sætter de spørgsmålstegn ved, om der kan være udvalgsformænd, der har fået udbetalt vederlag, de ikke har været berettiget til, samt om for eksempel daværende kommunaldirektør Hans Nikolajsen eller daværende byrådssekretær Frederik Gammelgård kan gøres erstatningsansvarlige for de tab, de har påført kommunen i forbindelse med sagen.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt har modtaget spørgsmålene og forklarer, at forvaltningen vil gå i gang med nøje at undersøge, hvordan de skal forholde sig til dem og finde svar på dem. Men helt ligetil bliver det ikke at finde frem til svarene.

− Det er en meget special sag. Der er heller ikke, så vidt jeg ved, nogle fortilfælde, som vi kan læne os imod eller nogen tidligere retspraksis på området, og det gør det mere kompliceret. Men vi vil selvfølgelig undersøge det med egen og sandsynligvis også ekstern juridisk bistand og finde frem til en vurdering, siger han.

LÆS OGSÅ Borgere stævner Hillerød Kommune

Han understreger, at byrådet kommer til at skulle forholde sig til de svar og vurderinger, som forvaltningen finder frem til, forventeligt på byrådsmødet den 11. juni. amgo@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byrådsmedlemmer i Randers vil have flere års byrådsarbejde visket ud Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger