Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
14.05.2018 kl. 10.44

Borgmestre i fælles opråb: Staten har ikke taget ansvar for bekæmpelse af støj

Borgmestrene i seks kommuner omkring København er trætte af, at deres borgere er nogle af dem, der bliver generet mest af støj fra statslige motorveje og jernbaner. Derfor har de i fællesskab sendt et åbent brev til Folketingets transport-, bygnings-, og boligudvalg med kritikken.
tekst Amalie Guldborg Olesen

Næsten dobbelt så mange borgere er generet af trafikstøj i Brøndby, Vallensbæk og Hvidovre sammenlignet med gennemsnittet på landsplan. 50 procent af borgerne i de tre kommuner er generet af støj mod 28 procent på landsplan. Det skriver seks borgmestre i et åbent brev til transport- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA).

− Støjindsatsen i Danmark har alt for længe været drænet for midler og vilje til handling, lægger borgmestrene ud med at skrive.

Det er borgmestrene Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk, Helle Adelborg (S) fra Hvidovre, Marie Stærke (S) fra Køge, Kent Magelund (S) fra Brøndby, Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj og Steen Christiansen (S) fra Albertslund, der står bag brevet og dets kritik.

Silent City

De seks kommuner samarbejder allerede i projektet "Silent City", hvor de siden 2015 har forsøgt sig med forskellige initiativer mød støjgenen. De har blandt andet testet støjabsorberende autoværn, vejomlægningsprojekter, støjmålinger og kommunale støjpuljer. Det skriver sn.dk.

LÆS OGSÅ Elbiler: Frederiksberg nærmer sig fuld dækning med ladestandere

Men borgmestrene mener, at staten også har et ansvar for bekæmpelsen af trafikstøj, som endnu ikke er blevet overholdt.

− Det er vores indtryk, at staten ikke tager tilstrækkeligt ansvar for den trafikstøj, som rammer boliger ved eksisterende statslige veje og jernbaner. (…) De eksisterende boliger er overladt til sig selv, og kommunerne har ikke tilstrækkelige midler til at gøre noget ved problemet. Situationen er efter vores mening uacceptabel, særligt når man tager de store sundhedsmæssige konsekvenser og samfundsøkonomiske udfordringer i betragtning, som denne mangel på handling medfører, skriver borgmestrene.

De opfordrer staten til at sætte flere penge af til støjreducerende tiltag langs statens eksisterende veje og jernbaner, at staten bør gå i dialog med kommuner og nye tiltag, samt at der bør vedtages en ny national vejstøjsstrategi, da den nyeste er tilbage fra 2003.

− Når staten vælger at anlægge og drive motorveje og jernbaner gennem kommunerne, bør det være en bunden opgave for staten også at bekæmpe og skærme af for støjen, lyder den klare opfordring fra borgmestrene i det åbne brev. amgo@kl.dk 

LÆS OGSÅ Massefyringer: Kommune klar med jobcenterhjælp

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre i fælles opråb: Staten har ikke taget ansvar for bekæmpelse af støj Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger