Foto: Thomas Kokholm Nielsen
Foto: Thomas Kokholm Nielsen
09.05.2018 kl. 12.09

Bredt flertal bag finansiering af ghettoudspillet

Et bredt flertal bestående Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF har indgået en aftale om finansiering af ghettoudspil. Lejerne skal betale 10 milliarder kroner.

Regeringen kalder det en bred aftale om opgør med parallelsamfund, der skal sikre, at der ikke ghettoer i Danmark i 2030.

– Aftalen sikrer, at vi efter flere årtiers forsøg på at nedbryde ghettoområderne skærper indsatsen markant. I de kommende år skal ghettoområderne omdannes fysisk og gøres til attraktive områder, der er en integreret del af byerne, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Med aftalen er parterne enige om at prioritere i alt cirka 30 millioner kroner i 2018, 320 millioner i 2019, 340 millioner i 2020 og 230 millioner fra 2021 og frem til investering i indsatser målrettet de områder i Danmark, hvor udfordringerne med parallelsamfund er størst.

Konkret prioriteres tiltag på blandt andet børne-, social-, undervisnings-, beskæftigelses-, og boligområdet, hvorom der forventes indgået delaftaler i den kommende tid.

LÆS OGSÅ 15 rækkehuse til socialt udsatte

Til det siger Finansminister Kristian Jensen (V):

– Med aftalen er vi enige om at investere massivt og målrettet i en styrket indsats mod parallelsamfund. Midlerne skal prioriteres til indsatser på tværs af en række ministerområder og skal samlet sætte en stopper for isolerede samfund uden kontakt til det danske samfund og danske værdier. Det er på høje tid at skride til handling for at vende udviklingen særligt i de udsatte boligområder.

Lejere betaler 10 milliarder

Til den fysiske forandring i de udsatte boligområder henter man 10 milliarder kroner i Landsbyggefonden, som er lejerne i de almennyttige boligselskabers opsparing.

Parterne er enige om en markant fysisk omdannelse af de hårdeste ghettoområder. I alt udmøntes 10 milliarder kroner i perioden 2019-2026 fra Landsbyggefonden til renovering, nedrivning, infrastrukturændringer, boligsociale indsatser og huslejenedsættelser i de udsatte boligområder.

LÆS OGSÅ Ny bydel på vej i Herning

Til det siger Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA):

– Jeg er glad for, at vi med dagens aftale sikrer rammerne til at tage en række nye og effektive redskaber i brug for at ændre bolig- og beboersammensætningen, så vi kan få vendt udviklingen i ghettoområderne. Mange boligområder lider nemlig stadig under fortidens synder, så vi skal skabe de bedste forudsætninger for attraktive områder med mere blandede boligformer, der er en integreret del af byerne.

Parterne er enige om at igangsætte en analyse af det fremtidige renoveringsbehov i hele den almene boligsektor med henblik på at få et grundlag for den fremtidige prioritering af Landsbyggefondens midler til renovering og nedrivning. Parterne drøfter analysens resultater i efteråret 2019.

DF og S med

Det har været diskuteret, hvor mange midler der skulle hentes fra Landsbyggefonden. DF og Socialdemokratiet har været skeptiske. De 10 milliarder er da også en mindre del end det, regeringen i første gang lagde op til.

LÆS OGSÅ Så mange ghettoboliger skal ændres
FOR ABONNENTER

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen mener, at aftalen nu lever op til det, der ligger i Landsbyggefondens formål.

– Det, vi har problematiseret hele vejen igennem, er, at man tager penge ud af Landsbyggefonden og bruger dem til formål, der ikke har med lejerne at gøre. For så er der tale om lejernes penge, og det kan vi selvfølgelig ikke være med til, siger hun til Politiken. 

Aftalen om indsats i ghettoer

Der afsættes i alt 10 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til blandt andet renovering, nedrivning og infrastrukturændringer til en ekstraordinær indsats i udsatte boligområder med prioritet til ghettoområderne i perioden 2021-2026.

Dele af midlerne øremærkes til renovering med henblik på salg.

Der afsættes 140 millioner kroner årligt i 2019 og 2020 til nedrivning i ikke-udsatte boligområder. Hertil afsættes 60 millioner kroner årligt i 2019-2026 til nedrivning i de udsatte boligområder.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bredt flertal bag finansiering af ghettoudspillet Felter med * skal udfyldes
 
Af: Kurt A. Nissen
Den 09.05.2018 kl. 19:48

Det hjælper ikke - men politikerne er ikke klogere

svar på: Bredt flertal bag finansiering af ghettoudspillet

I de boligområder der har problemer med ballademagere skal der oprettes en lokalpolitistation og ansætte nogle sociale viceværter - tvang skaber mere uro og hvor skal de bo som ikke må blive boende ?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger