Arkivfoto
Arkivfoto
07.05.2018 kl. 12.32

Finansministeriet: Offentlige udgifter er steget med 140 milliarder siden årtusindeskiftet

Finansministeriet har lavet en analyse, der viser, at de samlede offentlige udgifter i gennemsnit er vokset med otte milliarder kroner om året siden 2000.

Udgifterne er ifølge Finansministeriet steget kraftigt siden år 2000. I alt er de offentlige udgifter eksklusiv renteudgifter vokset med næsten 140 milliarder kroner siden årtusindskiftet. Det er fraregnet almindelige prisstigninger.

Finansminister Kristian Jensen (V) hæfter sig ved, at vi i Danmark især har valgt at bruge flere penge på sundhed, uddannelse og socialområdet.

Udgiftsvæksten er primært drevet af det offentlige forbrug, som afspejler udgifter til velfærd. Siden år 2000 har der været en realvækst i det offentlige forbrug på sundhedsområdet på cirka 50 milliarder kroner, mens det reale offentlige forbrug på uddannelses- og socialområdet er steget med henholdsvis 12 milliarder kroner og cirka 18 milliarder kroner i 2017-priser. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

– Det glæder mig, at det især er vores sundhed og sygehusene, der bliver brugt flere penge på. Forbrugsudgifterne på sundhedsområdet er vokset med cirka 50 milliarder kroner siden årtusindeskiftet. Det er afgørende, at vi har en god kernevelfærd i Danmark. Det er også afgørende, at vi har en sikker styring af udgifterne, når den offentlige sektor fylder så meget i dansk økonomi.

LÆS OGSÅ Kommuner rammer budgetter på rekordtid - men skatten stiger

Udgift til unge og ældre

Udviklingen dækker over en kraftig stigning i udgifterne frem til og med 2010 og en mere afdæmpet udvikling siden.

– De reale offentlige udgifter til indkomstoverførsler er siden år 2000 steget med cirka 29 milliarder kroner. Udgifterne til pension og SU er steget markant, mens udgifterne til efterløn, dagpenge og kontanthjælp er faldet betragteligt, siger finansmisteren.

– De stigende udgifter til pension og SU skyldes, at danskerne lever længere og uddanner sig mere. Det er der grund til at glæde sig over, men vi skal selvfølgelig holde øje med de stigende udgifter, så vi er sikre på, at vi bruger pengene der, hvor vi synes, de giver størst værdi.

De offentlige udgifters andel af den samlede økonomi udgjorde 51 procent af BNP i 2017. De offentlige udgifter (ekskl. renteudgifter) er vokset med en gennemsnitlig årlig realvækst på lidt under en procent om året siden år 2000.

LÆS OGSÅ Flertal uden om borgmesteren laver budgetforlig

Optakt til økonomiforhandlingerne

Finansministeriets analyse kan ses som en optakt til de årlige økonomiforhandlinger med KL om kommunernes økonomi. I en uddybende kommentar til dagbladet Politikken siger Finansminister Kristian Jensen:

"Det overrasker mig sådan set, at det offentlige forbrug i dag udgør en større andel af økonomien end i år 2000. Efter så mange år, hvor vi har diskuteret nedskæringer, nedskæringer, nedskæringer og nedskæringer, bruger vi alligevel en større del på offentligt forbrug og på offentlige udgifter, end vi gjorde i år 2000. Det er faktisk lidt overraskende. Den offentlige sektor fylder mere i dag, end da Poul Nyrup Rasmussen var statsminister".

Han understreger dog i samme interview, at han ikke ønsker at skære i det offentlige, men hellere ser vækst i den private sektor for at skabe balance.

Se finansministeriets analyse her

LÆS OGSÅ Furesø forhandler finanserne på plads

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Finansministeriet: Offentlige udgifter er steget med 140 milliarder siden årtusindeskiftet Felter med * skal udfyldes
 
Af: Simon Pihl Sørensen
Viceborgm. Lyngby-Taarbæk
Den 07.05.2018 kl. 13:57

Godt finansen ikke skal til eksamen i samfundsfag på HF

svar på: Finansministeriet: Offentlige udgifter er steget med 140 milliarder siden årtusindeskiftet

Hvis det er optakt til økonomiforhandlingerne, som Finansen nu får lov til at sælge ukritisk, så spis lige brød til.

Det offentlige forbrug kommer i den grad lavt ud i forhold til væksten i BNP, eksport, privat forbrug, investeringer. Hertil kommer, at der er 460.000 flere indbyggere siden 2010. Jeg håber KL´s økonomer har sovet ud oven på OK 18 og ikke æder dette fordrejede billede råt. Finansministeriet har for længe siden sat en hver form for redelighed over styr i forhold til den måde de (mis)bruger analyser på.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger