Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.06.2018 kl. 12.26

Virksomhed bag salg af smart-city data trækker stikket

Platformen City Data Exchange skulle leve af at gøre det muligt for virksomheder og kommuner at sælge og dele data. Men det har ikke været muligt at tjene penge på det, derfor lukker virksomheden bag nu projektet. Regionen og kommunen har puttet ni millioner i City Data Exchange.

City Data Exchange (CDE) skulle være en markedsplads for smart city data i København. Ambitionen var, at man via platformen kunne købe data om alt muligt som for eksempel trafik, skraldespande, parkeringspladser med mere. Ideen var, at virksomheder skulle kunne bruge data til at udvikle blandt andet apps. 

Men stort set ingen virksomheder har købt eller solgt data via platformen. Derfor lukker virksomheden Hitachi, som står bag platformen.

Projektet ​blev oprindelig beskrevet til at skulle udnytte "store vækstpotentialer i Big Data, som også kan bruges til at udvikle en bedre og grønnere hovedstad for borgerne", som det hed i beskrivelsen fra Region H. I stedet endte det med at indeholde usælgelige datasæt, eksempelvis priser på fladskærms-tv og mobiltelefoner i danske webshops. Datasæt som var prissat til 36.000 kroner, det skriver mediet Version2.

Projektet har givet et offentligt tilskud på ni millioner kroner til platformen, og CDE blev drevet i samarbejde med Hitachi, og det var også Hitachis afgørelse, der afsluttede projektet i starten af juni.

LÆS OGSÅ Fejl i fingeraftryk betyder nyt pas til 208.000 danskere

– Fra Hitachi kunne vi ikke få en forretning til at køre ved at sælge data. Vi hældte en del penge i det hver måned. Der var et begrænset antal brugere og næsten ingen købere, hvorfor det til sidst blev en underskudsforretning. Derfor aftalte vi med Københavns kommune at lukke platformen ned, siger Renny Ulka, der er projektleder i Hitachi til Version2.

Umodent marked

Københavns Kommune har undersøgt, hvad der gik galt med det kuldsejlede projekt, og hvad man har lært af det. Rapporten peger på, at manglen på konkrete anvendelsesmuligheder var et af hovedproblemerne med projektet.

– CDE var et forsøgsprojekt, hvor vi sammen med Region Hovedstaden og Hitachi undersøgte, om der var et generelt marked for at købe og sælge data. Formålet var at understøtte innovationen og derigennem forbedre livskvaliteten for københavnerne. Anbefalingen peger på, at man nok bør fokusere på specifikke use cases i fremtidige projekter, med veldefinerede dataleverandører og -aftagere. På baggrund af en række af sådanne use cases, kan der måske opstå et behov for en bredere markedsplads for data, skriver Marius Sylvestersen, Copenhagen Solutions Labs programleder for projektet til Version2.

Rapporten konkluderer også, at markedet for salg af smart-city data ikke er modent. Private virksomheder har allerede dataudvekslingsaftaler, indhenter data fra gratis og traditionelle kilder som Danmarks Statistik og DMI og er ikke villige til at betale de priser, CDE havde sat. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Nyt initiativ skal gøre miljøvurderinger bedre og meget billigere

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Virksomhed bag salg af smart-city data trækker stikket Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger